Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Bebeklerde Sinek Isırığının Yarattığı Sorunlar ve Tedavisi

Bebeklerde sineklerin ısırması sorunu ile karşı karşıya kalan kişiler öncelikli olarak belirtilere dikkat etmelidir. Bu detay dahilinde kısa sürede uzman hekimlere başvurmak gerekir.

Bebeklerde Sinek Isırıkları

Bebeklerde Sinek Isırması

Bebeklerde meydana gelen sağlık sorunları arasında en sık rastlanılan sıkıntılardan biri sinek ısırıkları ve / veya sokmalarıdır. Bir bebeğin ısırması ve sokması tipik olarak sadece bir rahatsızlık iken, bazı tepkiler yaşamı tehdit edebilir. Sineklerin ısırmalarının şiddeti çocuktan çocuğa değişir ve sadece küçük bir bebeklerin az bir çoğunluğunda ciddi reaksiyonu ( anaflaksi ) geliştirir. Arı, yaban arısı ve hornuslardan sokma ile meydana gelebilecekler gibi ısırmaya veya sokulmaya karşı şiddetli bir reaksiyon için acil tıbbi müdahaleye başvurmak önemlidir. Çoğu sinekler böylesine şiddetli bir reaksiyona neden olmaz. Arı, zaman zaman bir zehir çantasına bağlı bir stinger’ın arkasına bırakır. En kısa zamanda anlamak ve kaldırmak önemlidir.

Her iki cinsiyetteki bebeklerin de aynı şekilde sokulması muhtemeldir. Bir bebek bir sineğin ısırmasından ciddi olarak etkilense bilse diğer aile bireylerinin aynı tür ısırıktan eşit olarak etkileneceği her zaman doğru değildir. Kalıtım herhangi bir kişinin bir ısırığa ya da sokağa nasıl tepki göstereceği konusunda rol oynamaz. Çoğu böcek ısırığı ve sokması ciddi değildir. Birkaç saat veya birkaç gün içinde iyileşir. Ancak bazı durumlarda enfekte olabilir, ciddi bir alerjik reaksiyona ( anafilaksi ) neden olabilir. Bunlar dışında Lyme hastalığı ve  sıtma gibi ciddi hastalıkların yayılmasını ortaya çıkartabilir. Isırılan veya sokan sinekler arasında eşekarısı, hornets, arılar, at sinekleri, keneler, sivrisinekler, pire, tahtakuruları, örümcekler gibi birçok canlı bulunmaktadır.

Belirtileri

Böcek ısırıkları ve sokmaları çoğu zaman deri üzerinde gelişecek kırmızı, şişmiş bir yumruya neden olur. Bu durum acı verici olabilir ve bazı durumlarda çok kaşıntılı hale gelme olasılığı da bulunmaktadır. Semptomlar normal zamanda birkaç saat veya gün içinde iyileşir. Bazen de biraz daha uzun sürebilirler. Bazı bebekler sinek ve sivrisinek gibi canlıların ısırmalarına karşı hafif bir  alerjik reaksiyona sahiptir. Isırık veya sokma etrafında daha geniş bir cilt alanı şişmiş, kırmızı ve ağrılı hale gelir. Bu bir hafta içinde geçmelidir. Bazen ciddi bir alerjik reaksiyonların meydana gelme durumu ortaya çıkar. Bundan kaynaklı olarak da solunum güçlüğü, baş dönmesi, şişmiş bir yüz veya ağız gibi semptomlar ortaya çıkar. Bu durumda en kısa sürede tıbbi tedavi gerekir.

Tedavisi

Sinekler ve sivrisinek ısırmaların öncelikli olarak uzman hekime başvurmak gerekir. Uzmanlar gerekli olan test ve tetkiklerin yapılmasından sonra tanı koyar. Bu tanı dâhilinde gerekli olan tedavi süreci başlar. Tedavi aşamasında kullanılması gereken tüm ilaçlar düzenli şekilde anne ve baba tarafından bebeğe uygulanır. Evde de anne ve babaların ısırmalardan sonra uygulayabileceği bazı işlemler vardır. Bunlar;

  • Hala cildin içinde varsa sineğin iğnesini çıkartmak gerekir.
  • Etkilenen bölgeyi sabun ve su ile yıkamak gerekir.
  • En az 10 dakika boyunca herhangi bir şişmeye soğuk kompres (soğuk suyla soğutulmuş bir fanila veya bez gibi) veya buz paketi uygulanması uygun olacaktır.
  • Şişmeyi azaltmaya yardımcı olabileceğinden dolayı mümkünse etkilenen bölgeyi kaldırmak gerekmektedir.
  • Enfeksiyon riskini azaltmak adına özellikle bölgeyi çizmekten kaçınmak çok önemlidir.
  • Yardımcı olmayacakları için sirke ve bikarbonat gibi geleneksel ev ilaçlarından kaçınmak çok önemlidir.

Ağrı, şişlik ve kaşıntı bazen birkaç gün boyunca bebekleri rahatsız edici düzeyde sürebilir. Ağrı gidericiler, kaşıntı ve antihistaminikler için kremler gibi yardımcı olabilecek reçetesiz tedaviler yapılmadan önce mutlaka uzman hekimle konuşmak gerekir.

Aşağıdaki durumlarda doktora başvurma gerekmektedir.

  • Bir ısırık ya da acı için endişe duyuluyorsa
  • Belirtiler birkaç gün içinde iyileşmeye başlamaz veya kötüye giderse
  • Ağız, boğaz ya da gözlerinin yanında ısırılma sorunu varsa
  • Isırık etrafında geniş bir alan ( yaklaşık 10 cm veya daha fazla ) kırmızılık ve şişlik mevcutsa
  • Artan ağlama, şişlik veya kızarıklık gibi bir yara enfeksiyonunun belirtileri ortaya çıkmaya başlamışsa
  • Ateş, şişlik ve diğer  grip benzeri semptomlar  varsa
  • Yaygın bir enfeksiyon belirtisi ortaya çıkarsa

Acil tıbbi yardım durumları aşağıda belirtilmiştir.

  • Hırıltı veya nefes almada zorluk
  • Şişmiş bir yüz, ağız veya boğaz
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Hızlı nabız
  • Baş dönmesi veya baygınlık hissi
  • Yutma güçlüğü
  • Bilinç kaybı

Bu durumlarda hastanede acil tedavi gerekli olacağından dolayı kısa sürede en yakın sağlık kurumuna başvurmak gerekir. Böyle durumlar ciddi sorunlara işaret edebileceğinden dolayı kısa sürede sağlık desteği almak önemli bir detaydır.

 




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle