Bebeklerde Kırmızı Lekelere Neden Olan Durumlar ve Tedavi Yöntemleri
Bebeklerde görülen cilt kızarıklıkları farklı tür ve yapıda olabilir. Özellikle yeni doğanlarda vücudun herhangi bir bölgesinde çarpma izi benzeri kırmızı lekeler yaygın olarak görülmektedir.
İçindekiler
Bebeklerde Vücutta Görülen Kırmızı Lekeler ve Nedenleri
Yeni doğanlarda cilt ve vücut gelişimi devam etmekte olan bir süreçtir. Yaklaşık 2 yaşına kadar çevresel şartlar ya da bebeğin gelişim süreci ile ilgili bazı doğal durumlar vücutta kırmızı lekelere neden olabilir. Örneğin, doğumdan sonraki ilk birkaç gün ya da birkaç hafta içinde sırt, kalça ve bacak bölgesinde görülen kırmızı ve mor lekeler mongol lekesi olarak adlandırılan doğum lekeleridir. Bu lekeler çarpma sonucu oluşmuş gibi belli bölgede yoğunlaşır. Zaman içinde ise kendiliğinden kaybolur. Özel bir tedavi gerektirmez. Ya da sıcak yaz günleri yaklaştıkça yüksek ısıya bağlı olarak vücudun farklı bölgelerinde kırmızı lekeler görülebilir. Bu durumda ise basit ev tedavileri yeterli olacaktır. Bunlar dışında tıbbi destek almanızı gerektiren durumlar ise enfeksiyon, bakteri ya da virüs kaynaklı olan çocukluk dönemi bulaşıcı hastalıklarıdır. Bunları ayırt etmek ve ilk müdahaleyi evde yapabilmek için bebeğinizin vücudunu daha yakından tanımanız ve farklı şartlar altında tepkilerini sürekli kontrol etmek önemlidir. Bebeklerin vücudunda görülen bazı kırmızı leke türleri ve nedenleri şöyledir:
İsilik: Yüksek sıcaklıklara bağlı olarak koltuk altı, dirsek bölgeleri, boyun, baldır ve bacak arası bölgesinde yaygın olarak görülen küçük kabarcıklar şeklinde lekelerdir. Cildin kapalı kalması isiliğin şiddetini arttırarak daha geniş alanlara yayılmasına neden olur.
Atopik dermatit; Kırmızı lekeler ile birlikte ciltte kuruma, döküntü ve pullanma görülür. Genellikle besin alerjisi ile birlikte ortaya çıkar. Fakat mevsimsel geçiş dönemleri, klorlu su ile yaptırılan banyolar ya da kıyafetlerini yıkarken kullanılan deterjan ve sabunlar da atopik dermatite neden olabilir.
Böcek sokmaları; Ev akarları, sivrisinekler ya da kara sinek ısırıkları bebek cildinde ciddi tahriş ve irritasyona neden olabilir. Böcek sokmalarında kırmızı lekeler şişkin, kabartılı ve döküntülü olabilir. Eğer bebeğin hassas bir yapısı varsa ya da çok fazla ısırığa maruz kaldıysa anaflaksi adı verilen bir tür alerjik nöbet geçirebilir. Bu açıdan evin hijyen şartlarına dikkat etmek ve bebeğin böcek alerjisi olup olmadığını anlamak için hareketlerini takip etmek gereklidir.
İmpetigo; Böcek sokmalarında iltihap gelişmesi sonucu ortaya çıkan bakteriyel bir enfeksiyon türüdür. Kırmızı lekeler içinde sarı iltihaplı kabarcıklar görülebilir. Kaşıntılı ve ağrı verici bu durum su çiçeğine benzese de genellikle bölgesel olarak ortaya çıkar. Erken müdahale edilmezse yaralaşarak yayılma eğilimi gösterebilir.
Folikülit; Bebeklerde görülen folikülitin temel nedeni klorlu su ile yaptırılan banyolardır. Klorlu su bebek cildinde bakteri birikmesine ve kıl köklerinde iltihaba neden olabilir. Belirtileri arasında sivilce benzeri kırmızı lekeler yer alır.
Tedavi Yöntemleri
Öncelikli olarak bebeğin bulunduğu ortamın hijyen ve ısı şartları kontrol edilerek bebeğin vücudunda alerjiye neden olabilecek unsurların kaldırılması gerekmektedir. Yünlü battaniye ve oyuncaklar, sentetik katkı maddesi içeren giysi ve çarşaflar kırmızı lekelere neden olan birçok durumu tetikler. Yeterli anne sütü alamayan ve erken dönemde hazır mamaya geçen bebeklerde besin alerjisi gelişme riski de yüksektir. Bu yüzden bebeğin diğer belirtileri kontrol edilmelidir. Kızarıklıklar ne zaman daha çok artmaktadır? Mama yedikten sonra kusma, ishal yada kabızlık gibi şikayetler var mıdır, incelenmelidir. Doğru tedavi için bebeğin tüm belirtileri tespit edilerek uygun tedavi yöntemi seçilmelidir.
İsilik tedavisinde; soğuk ve pamuklu bir bezle bebeğin vücudunu silmek rahatlamasını ve kızarıklığın azalmasını sağlayacaktır.
Atopik dermatit tedavisinde nemlendirici yağ ve kremler kullanarak kızarıklıklar giderilebilir.
Böcek sokması ve impetigo tedavilerinde aile hekiminizin reçete edeceği antibakteriyel krem ve losyonlar kullanılabilir.
Folikülit, temiz banyo suyu kullanıldığında kendiliğinden geçebilir fakat yine de uzman bir hekim tarafından gerekli kontrollerin yaptırılması gerekmektedir.
Unutmayınız ki; Aile hekimliği sisteminde anne ve çocuk sağlığı hizmetleri ücretsizdir. Lütfen doğru teşhis ve tedavi için aile hekiminizi ziyaret edin.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vücuttaki kırmızı lekeler yaygın, döküntülü ve ağrılıysa ve aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaçı birlikte görülüyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidiniz.
- Yüksek ateş,
- Aşırı stres ve huysuzluk,
- Uyku düzeninde bozulma,
- İshal ya da kabızlık,
- Aşırı kusma,
- Göz akında renk değişimi,
- Yutkunma zorluğu, yemeyi reddetme,
- Solunum düzeninde bozukluk.