Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Bebeklerde İltihaplı Sivilceler Nasıl Tedavi Edilir?

Bebekte meydana gelen iltihaplı sivilce sorunları için evde herhangi bir uygulama yapmadan önce mutlaka uzman hekimle görüşülmesi gerekmektedir.

İltihaplı Sivilce Sorunu

Sivilce sorunu ile karşı karşıya kalan bebeklerdeki bu soruna eritem toksikum neonatorum adı verilir.  Yanak, alın, boyun ve göğüs gibi gövde kısımlarında kırmızı deri ile çevrili sarı ya da beyaz başlı kabarcıklar ile papüllerin oluşumudur. Bacaklarda, özellikle de uyluklarda bile görülebilirler. Bebeklerde sivilce sorunu  genellikle günler veya hatta saatler boyunca görünür ve kaybolur. Kötü görünmelerine rağmen çoğu zaman zararsızdırlar. Aslında, bebekler sivilceler konusunda en az düzeyde rahatsız olurlar ve normal davranmaya devam ederler. Bebek aknesi için bilinen bir nedenleri arasında;

  • Hormonların anneden transferi
  • Cildin yumuşaklığı ve hassasiyeti
  • Alerjik reaksiyonlar

Teşhisi

Tanı kliniktir ve herhangi bir invaziv test gerektirmez. Çocuk doktoru durumu yalnızca kabarcıklara bakarak teşhis koyabilir. Uzman ayrıntılı bir analiz yapmayı düşünürse, o zaman lezyonun birkaç kazımasını alabilir ve laboratuvar testine gönderebilir. Bir kan testi yapılması durumun gerçekten akne olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur. Bu işlem çok gerekli olmaz.

Tedavisi

Bebeklerde iltihaplı sivilce sorunları için detaylı bir tedavi şekli bulunmaz. Bu durumun başlıca nedeni bebek aknesi için bilinen bir neden olmaması ve böylece ilaçları reçetelenmenin hedefinin bilmeden yazılmasının imkânsız olmasıdır. Bebek akneleri yani sivilcelerinin kendisi tamamen zararsızdır ve asla tehlikeli değildir. Birkaç gün veya bir ay sürebilir ama müdahale olmadan ortadan kalkacaktır. Çocuk doktorunuz, durumu el değmemiş durumda bırakmayı tavsiye ediyor. Bununla birlikte bebeklerin cildini rahatlatmak için biraz ilaç önerebilir.

İlaç

Çocuk doktoru muhtemelen ketokonazol, benzoil peroksit ve hidrokortizon gibi bileşiklerden oluşan topikal bir merhem reçete eder. Bu tarz merhemlerin yanına ek olarak, bazı ev ilaçları veya doğal bebek sivilce tedavisi seçeneklerini denemek için cazip olabilir.

Ev Destekleri

Bebeklerde sivilce sorunu için herhangi bir ilaç ya da doğal ürün denemesi yapmadan önce mutlaka uzman doktorla konuşmak gerekir. Doktorun tavsiyesi olmadan kesinlikle  bir krem, losyon veya sabun kullanılmaması gerekir. Reçetesiz sivilce ilaçlarının çoğu, ergenler ve yetişkinler içindir. Banyo sırasında uçucu yağları, kremleri kullanmamak ve bebeklerin cildini fırçalamamak önemli bir detaydır. Bebeğin cildini nemlendirmeyi amaçlayan ancak bebek aknesi tedavisi için tıbbi olarak kanıtlanmamış yulaf ezmesi banyosu gibi bazı ev ilaçları vardır. Yulaf ezmesi banyosu için;

  • Bebek banyoya sokulmadan önce ılık suyun içine 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi atılır.
  • 5 dakika beklemenin ardından bebekler bu banyo suyunda yıkanmalıdır.
  • Özellikle iltihaplı şekilde oluşan sivilce sorunlarının azalması konusunda destek sağlar.

Anne Sütü

Anne sütü bebekler için en iyi beslenmeyi sağlar. Bebeği pnömoni, ishale neden olan patojenlerden koruyan güçlü antikorlar açısından oldukça zengindir. Ayrıca bebeği alerjilerden korur. Mikrobiyal büyümeyi engelleyen bir enzim olan lizozim varlığına bağlı olarak anti bakteriyel özelliklere sahiptir.

  • Anne sütü ile ıslatılan bir pamuk direkt olarak bebeklerde sivilce sorunu olan alanlara sürülür.
  • Bu uygulama gün içinde birkaç defa tekrarlanmalıdır.
  • İlaç kullanımındansa anne sütü bebeğe kesinlikle zarar vermez.

Nasıl Önlenir?

Bebek sivilcelerini önlemek içini bazı genel kuralları takip etmek gerekir. Bebeğin cildini yumuşak ve sağlıklı tutabilmenin çeşitli yolları arasında;

  • Bebeğinizin cildini temiz tutmak; bebekler düzenli şekilde banyo yaptırılmalıdır. Banyo cildinin bakteri ve ölü hücrelerden arınmış olmasını sağlayacaktır. Ayrıca bebeklerin aşırı salgılama eğilimi gösteren ter bezleri olduğundan dolayı terlemenin de kontrol altına alınmasını sağlar.
  • Temiz ve rahat kıyafetler kullanılmalıdır; yumuşak, konforlu, hareket ve havalandırma için yeterli alana sahip olan kıyafetlerin kullanılması gerekir. Bebekler özellikle yaz aylarında sıkı kıyafetlerden dolayı rahatsız olurlar. Bu derhal tıbbi yardım gerektirebilecek ciddi cilt rahatsızlıklarına sebep olabilir.
  • Bezlerin sık sık değiştirilmesi; bebeğin bezinin düzenli şekilde değiştirilmesi gerekir. Değişim olmaması döküntüleri, sadece nem ve havalandırma eksikliği ile ortaya çıkabilecek kötü kabarcıkları meydana getirir.
  • Cildin nemli / kuru olmasını sağlamak; nemli bir yaz ayıysa, cildini kuru tutmak gerekir. Kuru kış ise cildi nemli tutmak gerekir. Mevsime göre bol miktarda nem ve kuruluk sağlamak oldukça önemlidir. Az düzeyde gelişmiş cilt kendi başına nemi korumak için çok ilkeldir. Bundan dolayı nemlendiriciler ve havalandırma yoluyla dış müdahaleye ihtiyaç duyulur:
  • Uzmana danışın; bebekteki sorun çoğalıyorsa ve önüne geçmek konusunda sıkıntı yaşanmaya başlandıysa mutlaka uzman doktora danışmak gerekir. Gerekli durumlarda uzman doktorlar kısa sürede sorunun ortadan kalkması için müdahale edeceklerdir. Ayrıca uzman bilgisi olmadan bebeğin cildine uygulama yapmaktan da kaçınmak gerekir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle