Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Atopik Dermatit Tedavi Yöntemleri ve İyileşme Süresi

Atopik dermatit kronik bir hastalık olup, çoğunlukla çocuklarda görülen ve yetişkinlik döneminde kendiliğinden geçmektedir. Hastalık semptomları gelişinde semptomları hafifletmek için tedavi uygulanır.

Atopik Dermatit

Atopik Dermatit

Bebeklerde ve çocuklarda daha çoğunlukta ortaya çıkan egzama türü vücudun her bölgesinde oluşan kronik bir hastalık olmaktadır. Tedavisi kalıcı olarak bulunmamakla birlikte, çocuğun yetişkinlik dönemine gelmesi halinde kendiliğinden geçecektir.

Hastalığın meydana gelmesinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Zaman zaman yok olsa bile alerji ya da tüketilen gıdalar sonrasında tekrardan ortaya çıkacak olan egzamanın yoğun olarak kaşıntısı ve cilt üzerinde döküntülerin oluşmasına neden olacaktır.

Hastalarda lezyonların gelişmesi ile birlikte ortaya çıkacak olan lezyonların komplikasyonların olmasına neden olur. Bunun sonucunda çocukluk dönemi içerisinde olan atopik dermatit hastalarında cilt yüzeyinde kalınlaşma meydana gelecektir. Cilt çizgilerinin ortaya çıkması ve döküntüler sonucunda cilt tonunda gözle görülür miktarda kahverengi ton rengine dönüşmesi de oluşacak komplikasyonlar arasında olmaktadır.

Daha çoğunlukla bu hastalığın kuru ciltlerde meydana gelmesi de bilinmektedir. Ailesinde atopik dermatit geçirmiş olan kişilerde kronik olarak görülmesi de söz konusu olur. Atopik dermatit tedavisi her zaman için ortaya çıkacak olan alerjik reaksiyonların ortadan kaldırılmasını hedeflemektedir.

Ciltte bağışıklık sisteminin yetersiz olması sonucunda ortaya çıkacak komplikasyonları azaltmak ve oluşan iltihabın kurumasını ve hastanın rahatsızlık duymasına neden olacak sorunları ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.

Atopik Dermatit Tedavisi

Hastalığın semptomları gelişmesi ile birlikte hastaların bu semptomları iyileştirmek amaçlanmaktadır. Hastalığın tedavisinde her zaman için kontrolü sağlamak için kaşıntının özellikle de yoğun olduğu dönemler içerisinde doktor kontrolünde olan ilaçlar üretilmesi gerekmektedir. Hastalığın tedavisinde etkili olacak ilaçları kullanmak için daha çok semptomları hafifletmek için semptomların şiddetine göre doktorun da ön görmesi sonucunda kortizonlu kremler reçete edilmesi ve kullanması sonucunda ortaya çıkacak olan iltihaplanma ya da diğer belirtilerin yok olması sağlanacaktır. Ayrıca kremler arasında kortizon olmayan pimekrolimus ya da takrolimus hastalığın tedavisinde oldukça etkili olan ilaçlar olmaktadır.

Kortizonlu kremler daha çoğunlukta 2 yaşından büyük olan çocukların tedavisinde reçete edilmelidir.

Hastalarda semptomları hafifletmek amacıyla diyet önerilmektedir. Özellikle alerji etkisi yapacak olan yiyeceklerin tüketilmemesi çok önemlidir. Hasta şu gıdaları tüketmekten kaçınmalıdır:

  • Yumurta;
  • Fıstık;
  • Deniz ürünleri;
  • Buğday;
  • İnek sütü.

Yukarıda bulunan yiyecekler hastalığın alevlenmesi ve semptomların şiddetlenmesinde çok etkili olacaktır. Hastanın kıyafetlerinin de mutlaka yumuşak kumaşlar olması gerekmektedir. Özellikle de kıyafetlerinin yıkanma sırasında deterjan yerine sabun toz kullanılması daha etkili olacaktır. Küçük çocuklarda meydana gelen semptomlar arasında olan kaşıntının çok ciddi olacağından bebeğin tırnaklarının kesilmesi ve kaşımasını engellemek için gerekirse eline eldiven geçirilmelidir.

Antihistaminik ilaçların atopik dermatit hastalığının tedavisinde reçete edilmeyecek ilaçlar arasında olmaktadır. Kaşıntının ve iltihaplanmanın azalmasında etkili olacak ilaçlar daha çok reçete edilir. Antibiyotik tedavisi daha yoğun olarak iltihaplı atopik dermatit görülmesi sonucunda etkili olacaktır.

Hastalarda ortaya çıkacak olan cilt kuruluğunun semptomların ilerlemesinde çok etkili olacaktır. Bu hastalığın artmasını önlemek için cildin nemini sağlamak için nemlendirici kremler uygulanmalıdır. Kullanılacak olan nemlendirici kremler alerjen içermeyecek ve içerisinde kimyasal madde olmayacak nemlendirici kremler olmasına dikkat etmelisiniz. Daha çok doğal olarak üretilen ve su bazlı olan nemlendirici ürünler olmasına dikkat etmelidir.

Atopik Dermatit İyileşme Süresi

Hastalığın tedavisinde etkili olarak doktorun önermiş olarak eczanelerden satın alınan ilaçların kullanımı ile birlikte tedaviye yanıt verecektir. Fakat hastalığın kronik olması nedeniyle uygulanacak olan ilaçların kullanmasına rağmen kalıcı ve kesin olarak tedavisi gerçekleşmeyecektir.

Hastalık yaşamakta olan bebekler ve çocukların daha çok ergenlik dönemi içerisinde oldukları zamanlarda hastalığın kendiliğinden kesin olarak geçecek olduğu unutulmamalıdır.

Atopik Dermatit hastalığını yaşamakta olan çocuklarda ve de bebeklerde meydana gelen semptomlar iyileşmesi doktorun önermiş olduğu ilaçları kullanması ile birlikte iyileşme belirtileri gösterecektir. Reçete edilmiş ilaçların düzgün bir şekilde kullanılması ve doktorun önerilmesine uyulması ile birlikte bu belirtilerin 3 hafta içerisinde iyileşmesi görülmektedir.

Semptomlar iyileşmiş olsa bile özellikle de bahar ayları içerisinde ya da alerjisinin olduğu yiyecekleri tüketmesi sonucunda hastalığın tekrardan nüksetmesini önlemek için alerji testi yapılmalıdır. Alerjisi olan gıdalardan ve maddelerden uzak durması ile birlikte hastalık belirtileri ortaya çıkmayacaktır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 3,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle