Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Yetişkin Kişilerde Atopik Dermatit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Yetişkinlerde atopik dermatit birçok etkenden kaynaklı olarak meydana gelir. Bu nedenlerin belirlenmesi ve uzman muayenesi sonrasında gerekli olan tedavi planı hazırlanır.

Yetişkinlerde Atopik Dermatit

Atopik Dermatit

Atopik dermatit sıklıkla bebeklik veya erken çocukluk döneminde başlayan, ancak genç erişkinlerde ve hatta daha sonraki yaşlarda başlayabilen yaygın bir durumdur. Cilt kırmızılaşma, şişme ve kaşıntı meydana gelir. Kaşıntı uykuya engel olabilir. Enflamasyon ve kaşıntı oldukça ciddi şekilde bile gelişebilir. Atopik dermatit sıklıkla yanakları, kafa derisi, kol ve bacakların dış kısımlarını ve gövdeyi etkiler. Yetişkinlerde iltihaplanma, kolların önünde ve diz arkasında, genelde bilekler, ayak bilekleri ve kalçalarda bulunan kırışıklıkları içermektedir. Hem genetik hem de çevresel etkiler bu konuda önemlidir. Egzamaya sahip kişiler çoğu zaman hassas cilt, astım, saman nezlesi veya alerjik konjonktivit ile alakalı olarak meydana gelir. Kalıtsal faktörler bir kişiyi kuru cilde, çevresel tahriş edici ve alerjenleri daha az tutabilen bir cilt bariyerine sahip olmaya yatkındır. Aynı zamanda bir kişide diğer alerjenler gibi bakterilere karşı bağışıklık antikorları üretmeye de yatkındır.

Belirtileri

Görünüm etkilenen kişinin yaşına göre değişim gösterir. Bununla birlikte atopik dermatitin tüm vakalarında kaşıntı ve sürtünme mevcuttur. Cildin kalınlaşmasına, ölçeklenmesine ve kızarmasına neden olan kaşıntı döngüsü gelişebilir. Bebeklerde iltihaplanma, ağlayarak ve kabuklanmaya yol açabilir. 6 aylıktan küçük bebeklerin % 90’ı yüz ve boyun tutulumuna sahip olacaktır. 2 ile 12 yıl arasında egzama daha kuru şekildedir. Diz ve dirsek kırışıklıkları yer alır. Boyun derisi, ağız, bilekler ve ayak bilekleri etrafı genelde iltihaplıdır. Cildin kuruluğu daha belirgin hale gelir. Yetişkinler de dâhil olmak üzere 12 yıldan sonra atopik dermatit daha kronik şekilde, oldukça yaygın, şiddetli ve tedaviye dirençli şekilde meydana gelebilir. Ayrıca ilk kez el dermatiti olarak gelişir veya çoğunlukla yüz bölgesinde meydan gelir. Bazen ciddi kaşıntı cildinin diğer nedenleri atopik dermatit değişikliklerini taklit edebilir. Tedavi edici dermatite katkıda bulunan faktörleri belirlemek adına biyopsi veya başka araştırmalar yapması gerekebilir.

Tedavisi

Cildin kaşıntılı ve iltihaplı olmasına neden olan tek bir faktör yoktur. Her bireyin kendi tetikleyicileri vardır. Birey için en önemli faktörler bir dermatolog yardımıyla tanımlanacaktır. Bu sorun ile karşı karşıya kalan kişiler aşağıdaki detaylara dikkat etmelidir.

  • Tüm sabunları kullanmaktan kaçınmak gerekir.
  • Köpük banyosundan, kokulu banyo tuzlarından veya yağlardan kaçınılmalıdır.
  • Banyo suyuna parfüm içermeyen banyo yağı ilave edilir ancak kayganlık nedeniyle ekstra dikkat gerekir.
  • Dış hava sıcaklığına bağlı olarak banyodan çıktıktan hemen sonra, mümkün olduğunca yağlı bir nemlendirici uygulamak gerekir. Emülsifiye edici merhem, kimyacı tarafından değişen miktarlarda su ile karıştırılabilir.
  • Nemlendiricileri günde bir veya iki kez özellikle de cilt kuruduğunda uzun süreli koruyucu olarak uygulanmalıdır.
  • Cilt çok iltihaplı olduğu zaman 30 dakika boyunca merhem veya kremler üzerine ıslak bandaj uygulayarak daha iyi bir rahatlama sağlar.
  • Yüzdeki serin kompresler derhal rahatlama sağlayabilir.
  • Yüzün ve ellerin ıslak bir bezle sık sık silinmesinden kaçınmak gerekir

Bitkisel Uygulamalar

Kolioidal Yulaf Ezmesi

Bu hastalığın başlamasını önlemeye yardımcı olur ve şu anda kaşıntıyı önlemek için etkilenen cilde uygulanan bir nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Özellikle banyo küveti içinde bulunan suya eklenir ve banyo suyunun içinde en az 15 dakika beklenmelidir.

Deniz Suyu

Yumuşak ve pürüzsüz bir cilt vermenin yanı sıra, bunu içildiğinde vücuttaki egzama’nın neden olduğu mineral dengesizliğini onarır. Bunun düzenli içilmesi çok önemlidir.

Vitamin D ve E Takviyeleri

Çalışmalar bu tür takviyenin alınmasının vücudun güçlenmesini ve egzama etkisiyle savaştığını ortaya çıkarmıştır. Onların bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğu için bunları günlük olarak almak en iyisidir. Vitamin alımı konusunda hastasına uzman tavsiyede bulunur.

Balık Yağı

Balık yağı sadece kalp için iyi değildir. aynı zamanda hamile bir kadın tarafından alındığında, atopik dermatit gelişen bebeğin olasılığını azaltmaya yardımcı olur.

Ölü Deniz Tuzu Banyosu

Kirli cildi temizler ve aynı zamanda cildin bariyer fonksiyonunu bu duruma karşı iyileştirir. Bunu yapmanın artı tarafı, aynı zamanda, rahatlamanıza ve hatta cildinize pürüzsüz ve parlak bir ışıltı kazandırmaya yardımcı olur. Ölü deniz tuzu banyosu günde 1 defa uygulanmalıdır.

Beyaz Gül Ekstresi

Bu koku, anti-alerjik ve anti-atopik özellikler içerir. Ayrıca kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan C Vitamini içerir. Beyaz gül ekstresi sorunlu olan alanlara direkt olarak uygulanarak en az 20 dakika boyunca bekletilir. Ardından ılık su yardımı ile temizlenmelidir.

 




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle