Ürtikerin Artmasına Neden Olan Yiyecekler Nelerdir?
Ürtiker sorunu yaşayan kişiler özellikle beslenme dahilinde tüketmiş olduğu yiyecekler konusunda dikkatli olmalıdır. Bazı yiyecekler sorunun alevlenmesine neden olur.
İçindekiler
Ürtikere Zararlı Yiyecekler
Alerjiler ve gıda intoleransları ciltte üzerinde kırmızı ve kaşıntılı kaynakların ortaya çıkmasından dolayı karakterize olabilmektedir. Gıda toleransları konusunda deneyimli bir diyetisyen ile çalışmak, gıdadaki hangi bileşiklerden kaynaklı ürtikerin belirtilerinin tetiklediğini belirlemeye yardımcı olur. Genel olarak koruyucuların, renklendiricilerin ve farklı kimyasalların yer aldığı yiyeceklerden kaçınılması gerekir. Çünkü bunlar problemin bir parçası olarak kişilerin zorlanmasına neden olurlar. Doğal yiyecekler ayrıca ürtikeri de indükleyebilecek bileşikler içerir. Ürtikerin semptomlarının artmasına neden olan yiyecekler arasında;
Domates
Domates özellikle hassas kişilerde ürtikeri tetikleyeşen, doğal gıda kimyasalları içinde bulunan üçlünün var olduğu bir sebzedir. salisilatlar, glutamit ve aminler bakımından oldukça zengindir. Domates, güneşte kuruyab domates,domates sosu veya suyu, domatesten yapılan salça, lazanya, çorbalar ve yemekler gibi şeylerin tüketilmesi oldukça zararlıdır. Bunların hepsi semptomların şiddetlenmesine, kovanların artmasına ve şişliklere neden olabilir.
Şarküteri Ürünleri
Yaşlı ve kurutulmuş etler yüksek düzeyde salisilat, amin ve glutamat içeriğine sahip olan yiyecekler içinde bulunur. Ürtiker semptomlarını kontrol altında tutmak adına salam, sosis veya şarküteri etleri yemekten kaçınılmalıdır. Düzgün bir diyetisyen ile çalışmak sorun yaşayan kişilerin sorununun derecesini belirlemeye yardımcı olabilir.
Fesleğen
Fesleğen, adaçayı, kekik, nane ve biberiye tarzındaki otların tamamı zengin salisilat kaynakları içerir. Bu gıda kimyasalına karşı toleransı olmayan kişiler ürtikere ve kovanlarına sebep olmamak adına uzak durmalıdır.
Peynir
Bir amin kaynağıdır. Eğer aminlerin ürtiker için bir sorun olduğunu hasta biliyorsa kesinlikle tüketim konusunda kaçınmalıdır. Süzme peynir veya ricotta peynir tarzındai taze peynirler zararlı olmasa da Cheddar ile Parmesan gibi yaşlı peynirler kesinlikle tüketilmemelidir.
Bal
Farklı ve tatlı bir zengin salisilat kaynağı olarak karşımıza çıkar. Yemekleri, çayları ve diğer gıdaları tatlandırma adına bal kullanılmamalı ve bal ile tatlandırılan yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Ayriyeten çiğ şeker ve pekmezden de kaçınmak çok önemlidir.
Sızma zeytinyağı
Zeytinyağı, en yüksek doğal gıda kimyasal içeriklerine sahip olan yağlar arasında bulunmaktadır. Yemek pişirilmesi adına veya salata sosu için kullanımından kaçınılmalıdır. Hafif ya da koku içeren zeytinyağı, kronik ürtikeri olan çoğu insanın tolere edeceği daha güvenli bir seöenek içinde yer alır.
Meyveler
Meyvelerin birçoğu ürtiker problemlerine dâhil olabilecek doğal besin kimyasalları içinde bulunan salisilat açısından oldukça zengindir. Meyveler arasında çilek, ahududu, yaban mersini ve kızılcık gibilerinden uzak kalmak gerekir.
Önlemek İçin
Yaygın bir kovan nedeni gıdalara bir tepkidir. Kovanları getirmesi muhtemel olan yiyecekler arasında;
- Süt
- Balık
- Et
- Yumurta
- Fasulye ve kuruyemiş bulunur.
Göz önünde bulundurulması gereken ve tüketilmemesi gereken diğer gıdaları arasında;
- Çikolata
- Kurutulmuş etler
- Tavuk, narenciye ve kabuklu deniz ürünleri yer alır.
Alkol herhangi bir alerjik reaksiyonu şiddetlendirir ve bu nedenle veya en aza indirilmelidir. Şüpheli gıdalardan kaçınmak çözümün sadece bir parçasıdır. Sindirim sisteminin iyi çalıştığından emin olmak da önemlidir. Bazı çalışmalar, kronik kovanları olan hastaların yüzde 85’inde sindirim dengesizliği göstermiştir.
Sindirimin için yemeği iyice çiğnemek gerekir. Bu, sindirim enzimlerinin daha büyük bir yüzey alanı üzerinde çalışmasına ve işlerini düzgün bir şekilde yapmasına izin verir. Bazı insanlar, gıdaların düzgün bir şekilde bozulmamasıyla sonuçlanan, ya da azaltılmış miktarda sindirim enzimine sahip değildir. Bu da alerjiye katkıda sağlar. Bitki enzim formüllerinin alınmasa ile sindirim sistemindeki enzimler daha verimli çalışabilir ve sindirimi normalleştirmeye yardımcı olabilir.
Fayda sağlayan bakteriler bağırsak bağışıklığını artırarak alerjilerin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Faydalı bakterileri desteklemesi için şeker ve rafine gıda alımını azaltmak gerekir. Bunlar kötü bakterilerin çoğalmasına yol açar. Bolca lifli meyveler, sebzeler ve bazı canlı bakteri içeren doğal yoğurtların tüketilmesi gerekir. Bunlar yararlı bakterilerin büyümesini teşvik eder. Seviyeleri geri kazanmaya yardımcı olmak için iyi kalitede bir probiyotik takviyesi de alınması gerekir.
İnce bağırsağı kaplayan hücreler için tercih edilen yakıt glutamindir. Fazlasıyla glutamin kaynağı, sağlıklı bir ince bağırsağa, astarının onarılmasına ve korunmasına yardımcı olmaya destek sağlar. Enzimler, glutamin ve probiyotikleri birleştiren takviyeleri satın alınabilir. Tabii ki bunların hepsinin uzman bilgisi dâhilinde tüketilmesi ve uzmanın tavsiyesi ile satın alınması önemlidir. Uzman beslenme ve yiyeceklerin beslenme düzenine eklenmesi ile alakalı olarak hastasına detaylı şekilde bilgiler verir. Bu bilgilerin dışına çıkılmaması da çok önemlidir.