Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Üertiker Nasıl Ortadan Kaldırılır ve Nasıl Baş Edilir?

Ürtiker sorunu ile baş etmek adına öncelikli olarak uzman doktora başvurmak gerekir. Uzman doktorun reçeteleri ile birlikte evde doğal karışımlar kullanılarak tedavi süreci atlatılabilir.

Ürtiker Tedavisi

Ürtiker nasıl geçer, tedavisi için birçok detaya dikkat etmek gerekir. Bu detaylara özenli şekilde dikkat edildiği zaman semptomlar kısa sürede ortadan kalkar. Kesin bir tedavisi olmasa da semptomların ortadan kalkması adına en doğru tedavi yapılmalıdır. Ürtikerin doğru şekilde tedavisi için;

  • Döküntüler genellikle 24-48 saat içinde gider ve çoğu zaman tedavi gerekmez.
  • Serin bir banyo veya duş kaşıntının hafifletilmesini sağlar.
  • Sulu kremlerde % 1 oranında kalamin losyon veya mentol kaşıntıya yardımcı olabilmektedir.
  • Bir yiyecek tarzında tetikleyiciyi tanıyan kişiler kesinlikle uzak durmalıdır.
  • Antihistamin tabletleri semptomların hafifletilmesine olanak sağlayan etkilere sahiptir. Antihistaminikler, kovanlara sebep olan kimyasallardan biri olan histaminin etkisini bloke eder. Reçete ile uzman tarafından tavsiye edilir. Birkaç çeşidi vardır. En çok ürtikerin meydana getirdiği kovanlar için kullanılanlar şunlardır;
    • Setirizin
    • Loratadin
    • Feksofenadin

Bu tip antihistaminikler genellikle iyi çalışır ve insanlarda uyuşukluğa neden olmaz. Bazen kişiyi uykusuz hale getiren eski bir antihistaminikler, özellikle de kaşıntı geceleri kişileri uyanık halde tutarsa fayda sağlar. Bu durumda klorfenamin gibi bir antihistamin yararlı olabilir.

  • Ciddi ve şiddetli şekilde gelişen vakalarda, derideki şişliğin azaltılmasına yardımcı olmak adına kısa süreli steroid tabletler reçete edilmektedir.

Eğer hasta oldukça ciddi bir kovan dönemindeyse kesinlikle bu süreci uzman doktor yönetmelidir. Cilt uzmanları (dermatologlar) veya alerji uzmanları (immünologlar) yardımcı olmalıdır. Özellikle kovanın alevlenmesi dönemi içinde anjio-ödem veya anafilaksi ortaya meydana gelirse hasta hastaneye sevk edilmelidir. Hatta çok ciddi durumdaysa hastanede yatış sağlanabilir. Buradaki amaç reaksiyonu hızlı bir şekilde tersine çevirmektir. Ayriyeten tanı işlemlerinin doğrulanması ve mümkünse sorunun altında yatan sebebin belirlenmesi gerekir. Örneğin; bir fıstık alerji sorunu ile alakalı olarak şüpheler varsa bu sorun testler aracılığı ile doğrulanmalıdır. Testler ve tetkiklerin hepsi uzman doktor isteğine bağlı olarak yaptırılır.

Doğal Tedaviler

Ürtiker belirtileri genellikle çok açıktır ve bu durum kişinin sosyal hayatı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olur. Olumsuz etkileri kişilerim yaşamlarını ve ürtiker sorunun ağırlaştırmaya yarayan büyük bir sıkıntı ve endişeye neden olabilir. Kaşıntı ve iltihap tarzında meydana gelen ürtiker semptomlarının nasıl iyileştirileceği hakkında ayrıntılı bilgi için her hasta uzman doktordan bilgi mutlaka almalıdır.  Ayriyeten rahatsızlıkları tedavi etmek ve semptomların şiddetini azaltmak için kullanılabilecek, evde hazırlanabilecek doğal ilaçlarda bulunur. Doğal tedaviler diğer tedavilerin desteklenmesi adına çalışır. Tedavi sonuçları büyük ölçüde değişebilir ve bazı durumlarda bazı çareler etkisiz olabilir. Bu ev bakımlarından herhangi birini kullanırken dikkatli olmak gerekir. Ürtiker için en etkili ev ilaçlarından bazıları;

  • Kaşıntılı cilde sahip olan kişilerin soğuk kompres uygulaması anında rahatlama sağlayabilir. Alternatif olarak, iltihaplı cildi yatıştırmak için soğuk kompres uygulaması da yapılabilir. Soğuk kompres günde 3 defa uygulanmalıdır.
  • Aloe vera jeli, özellikle enflamasyonu azaltmak için etkilenen bölgelere uygulanabilir. Aloe vera yapraklarından çıkartılacak olan jelin daha çok faydası vardır.  Bu jelin kullanmadan önce buzdolabında soğutulması daha fazla etkinin meydana gelmesine olanak sağlayacaktır. Aloe vera jeli, soğutma etkisine sahip olduğundan özellikle iltihaplı bölgeyi kaşıma isteği varsa, rahatlama sağlar. Aloe vera jelinin günde 2 ya da 3 defa uygulanması sorunun semptomlarının kısa sürede ortadan kalkmasını sağlar.
  • Alerjenler insanların vücut sisteminde kaldığında bir yemek alerjisi atağı belli bir süre dayanabilir ve bu da kısa sürede reaksiyonun şiddetini artırır. Taze meyve ve sebze suları gibi bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Çünkü bu alerjenden kurtulmaya ve kişilerin iyileşme süresini azaltmaya yardımcı olacaktır. Gün içinde 2 ya da 2,5 litre su tüketmekte alerjenlerden kurtulmak için gerekir.
  • Yulaf ezmesi ürtiker için çok etkili bir doğal ilaçlarından bir tanesidir. Bir kâseye 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi koyulur ve üzerine yarım su bardağı su eklenir. Suyun yulaf ezmesini kaplayacak ve kâseyi bir kenara bırakacak kadar yeterli olduğundan emin olmak gerekmektedir. 10 dakika sonra yulaf ezmesinin kabın içindeki tüm suyu emer. Bir kupa üzerine temiz bir bez parçası koyulur ve ardından ıslatılmış yulaf ezmesini kumaş üzerine yerleştirilir. Yavaş yavaş ½ yulaf ezmesi üzerine bir bardak su dökülür ve aşağıdaki kupada toplanmasına izin verilmelidir. Bu su yulaf ezmesinden müsilaj içerdiği için birazcık bulanıklaşır. Kaşıntıyı ve rahatsızlığı azaltmak için bunu cilde uygulanmalıdır. Her gün uygulamanın düzenli şekilde yapılması gerekir.
  • Ürtiker hamilelikte de ortaya çıkabilir. Bu süreci kesinlikle uzmanla atlatmak gerekir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle