Ürtiker Ve Anjioödem Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Kurdeşen hastalığının nedenleri arasında duygusal stres ve yoğunluk önemli bir yer tutmaktadır. Solunum yollarını etkilemesi durumunda acil müdahalesi gerekmektedir.
İçindekiler
Ürtiker Ve Anjioödem
Ürtiker yani halk arasında bilinen ismi ile kurdeşen cilt üzerinde meydana gelen küçük küçük noktaların oluşması bu noktaların renginin kırmızı ve görüntüsünün de kabarık olması ile bilinmektedir. Ciddi bir şekilde kaşıntının olmasına neden olacaktır. Vücudun her yerinde görülebile bu lezyonlar genellikle herhangi bir tedavi yapılmadan kendiliğinden geçecek döküntüler olmaktadır. Kurdeşenin bir farklı türü Anjioödem olmaktadır. Bu daha çok kişilerin göz ve de dudak çevresinde meydana gelecek olan ve cildin bu bölgelerini etkileyecek lezyon olarak adlandırılmaktadır. Daha sıklıkla belirtileri arasında kızarıklığın olması, kaşıntının yoğun olarak hissedilmesi ve oluştuğu bölgenin şişmesine neden olacaktır. Daha çok Anjioödem kaşıntılı olan hastalığın zararsız olması ile bilinmekte ve herhangi bir tedavisi olmadan da geçecektir. Fakat hastalığın bazı kişilerde solunum yollarını etkilemesi sonucunda tıkanmanın oluşmasına neden olur. Bu durum çok ciddi olmakta ve insan yaşamını da tehdit edecek durumlar oluşmasına neden olur.
Ürtiker Ve Anjioödem Nedenleri
Nedenleri arasında hastalığın bazı tüketilen gıdalar sonucunda meydana gelecektir. Bu gıdalar kişilerin kurdeşen ya da anjiyoödem oluşmasına neden olacak sorunlar doğuracaktır. Daha sıklıkla kabuklu deniz hayvanlarının tüketilmesi, balık gibi deniz ürünleri, fındık, fıstık ya da yumurta gibi gıdalar sonucunda meydana gelir. Kullanılan bir takım ilaçlar ürtiker ve anjiyoödem oluşmasında çok etkili olmaktadır. Özellikle de kullanılacak olan penisilin ya da ibuprofen tarzı ilaçlar hastaların oluşmasında etkili olacaktır. Var olan bazı maddelere karşı alerji oluşması sonucunda ve böcek sokmaları sonucunda da meydana geleceği gibi sinirsel olarak da insanların hayatı içerisinde oluşabilir. Özellikle de çevresel faktörler hastalığın oluşmasında çok etkili olmaktadır. Hastalığı yaşamakta olan kişilerde ise sıklıkla şu belirtiler meydana gelecektir.
- Deride kızarıklık;
- Cilt renginin kırmızı olması;
- Kabarıklık;
- Batma ya da yanma hissi;
- Sert şişlikler;
- Derinin kabarması;
- Bölgede ağrı olması;
- Sıcaklığın artması;
- Solunum yetmezliği;
- Yutma güçlüğü.
Ürtiker ve anjiyoödem oluşması sonucunda kronik olarak ya da akut bir şekilde meydana gelebilir. Daha çok ailesinde bu hastalıklara sahip olan kişilerde de görülebilir. Oluşması sonucunda vücudun etkilenen bölgesinde şişme meydana gelecektir. Kişilerde nefes darlığının olması sonucunda ve kaşıntının ciddi boyutlara ulaşarak kişiyi rahatsız etmesi sonucunda vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerekmektedir.
Özellikle de solunum zorluğu yaşamakta olan ve halsizlik olması durumunda tedavisinin zaman kaybetmeden başlaması gerekmektedir.
Ürtiker Ve Anjioödem Tedavisi
Sık sık bu hastalığın meydana gelmesi durumunda doktor tarafından herhangi bir şeye alerjiniz olup olmadığının tanısını koymak amacıyla alerji testleri uygulayabilir. Ayrıca kullandığınız ve tükettiğiniz gıdalar hakkında doktorunuzu mutlaka bilgilendirmeniz de hastalığın tanısını koymak amacıyla çok önemli olmaktadır. Tedavisi için doktor tarafından önerilen ilaçlar hastalığın belirtilerinin son bulmasında etkili olmaktadır. Özellikle de kızarıklık ve kaşıntının yoğun olduğu kişilerde kullanılacak ilaçlar bunların son bulmasını sağlayacak olan antihistaminikler ve oral kortikosteroidler ilaçlar olması gerekmektedir. Doktor tarafından reçete dilecek olan ilaçların ayrıca kan proteinlerinin de alımını sağlayacaktır. Bu sayede hastalığın iyileşmesi sağlanacaktır. Fakat bu hastalığın ilerleyen zaman içerisinde tekrarlama riski de her zaman için bulunmaktadır. Bazı durumlarda solunum sıkıntısı yaşanacak olmasından bunun tedavisinin acil serviste yapılması gerekmektedir. Doktor tarafından acil görülmesi durumunda bazı enjeksiyonlar yapılarak tedavisinin aksatılmadan yapılması gerekmektedir.
Ürtiker Ve Anjioödem Bitkisel Tedavisi
- 50 gram kurutulmuş kır papatyası;
- 1 su bardağı taze sıkılmış limon suyu;
- 1 litre su.
Hastalığın belirtileri olması durumunda, bu yaşanmakta olan belirtilerin iyileştirmek amacıyla bitkisel tedavi ile belirtilerinin azalması ve tedavi edilir. Bunun için kullanacak olduğunuz papatyanın mutlaka kır papatyası olması ve limon suyunun da taze sıkılmış limon suyu olması gerektiği unutulmamalıdır. Kullanacak olduğunuz suyun ise her kürü yaparken kullandığınız gibi klorsuz su olmasına dikkat etmelisiniz. Kürü yapmak için 1 litre suyun içerisine atacağınız 50 gram kadar kurutulmuş papatya ve 1 su bardağı taze sıkılmış limon suyunun 30 dakika boyunca kaynatılması ve ardından 1 saat boyunca demlenmesi gerekmektedir. Daha sonrasında süzme işlemi yapılır. Elde etmiş olduğunuz kür gün içerisinde belirli aralıklarla içilmelidir. Hastalık iyileşene kadar kürü her gün yapabilirsiniz.