Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Bal Kürleri İle Sivilce Tedavisi ve Leke Giderme

Bal; içerdiği aminoasitler, enzimler ve vitaminler ile tarih boyunca birçok alanda tedavi amacıyla kullanılmıştır. Sivilceye bal sürmek de farklı halklar arasında yaygın olan tedavi yöntemlerinden biridir.

Balın Sivilceler ve Cilt Lekeleri Üzerindeki Etkisi 

 Yüze bal sürmek sivilcelere iyi gelir mi?

Bal; esas olarak fruktoz, glikoz, protein, amino asit, vitamin, enzim, mineral ve diğer küçük bileşenleri içeren doymuş çözeltilerden biridir. Gösterdiği antimikrobiyal özellikler ve hücrelerde enzimatik oksijen salınımını destekleyen aktif bileşenleri ile dermatolojik uygulamalarda önemli bir yer tutar. Bu özellikleri ile yaraların daha çabuk iyileşmesini, bakteriyel enfeksiyonların önlenmesini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Sadece sivilceler değil aynı zamanda sedef, egzama, seboreik dermatit, kepek oluşumu, cilt lekeleri rahatsızlıkların tedavisinde de etkili sonuçlar göstermektedir. Tamamen mucize bir bileşim demek yanlış olsa da düzenli kullanımda yeni hücre oluşumunu destekler ve hastalık yapıcı mikroorganizmaların temizlenmesine katkı sağlar. Cildi yumuşatıcı, nemlendirici, yatıştırıcı etkileri ile sivilce oluşumunu engeller, hücrelerin gençleşmesini sağlayarak kırışıklık oluşumunu yavaşlatır. Bugün birçok kozmetik ürün içerisinde de bal kullanımı yaygın olarak görülmektedir.

Kozmetik ürünlerde kullanılan bal miktarı yaklaşık olarak %1 ile % 10 arasında değişiklik göstermektedir.

Hal böyle olunca evde kendi hazırlayacağınız maskeler ile çok daha etkili sonuçlar almanız mümkündür. 

Eğer maske hazırlamak istemiyorsanız sadece balı lezyonlu bölgeler ya da tüm yüzünüze masaj yaparak sürün ve en az yarım sürelik beklemenin sonunda durulayın. Apiterapi adı verilen bu işlem bile sivilceler ve cilt lekelerinin giderilmesinde size yardımcı olacaktır. 

Maske Tarifleri 

Kabartma tozu ve bal: Sadece sivilce üzerine yapılacak uygulamalarda 2 çay kaşığı bal içerisine 1 çay kaşığı kabartma tozu ilave edin. İyice karıştırdığınız malzemeleri parmağınızın ucuyla lezyonlu bölgeye aşağıdan yukarıya, yuvarlak hareketler ile iyice yedirin. 5 dakika bekledikten sonra bol soğuk su ile bölgeyi temizleyin. Kabartma tozu, sivilce içinde yer alan ölü hücrelerin temizlenmesine yardımcı olur.  Bal ile birleştiğinde etkili anti-enflamatuar ve antibakteriyel bileşik haline gelir. 1 hafta boyunca her gün bu karışımı sivilceli bölgeye uygulayın. Fakat tüm yüze yapılacak uygulamalarda kabartma tozu tahriş edici olabileceğinden sadece hafta 1 defa yapılacak uygulamalar lekelerin giderilmesi için yeterli olacaktır. 

Zerdeçal bal; 1 çorba kaşığı bal içine 1 tatlı karışı zerdeçal ekleyin. Bu karışımı sivilce bölgeye iyice yedirin. 20 dakika bekledikten sonra oda sıcaklığındaki su ile temizleyin. Zerdeçal, iltihap giderici etkileri nedeniyle yüzyıllardır özellikle alternatif Çin tıbbında sivilce oluşumunu engellemek ve lekelerin giderilmesi için yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Bal ile birleştiğinde ise güçlü bir antiseptik özelliği göstererek sivilcelere ve cilt lekelerinin giderilmesine iyi gelir.  

Tarçın ve bal; 2 çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı tarçını iyice karıştırın. İsterseniz sadece lezyon görülen bölgelere isterseniz tüm yüzünüze masaj yaparak maskeyi iyice yedirin. 20 dakika bekledikten sonra maskeyi durulayın. Tarçın içerdiği anti-mikrobiyal özellikleri ile sivilceye neden olan bakterileri temizler. Bal ile birleştiğinde cildin doğal nem dengesini sağlamasına yardımcı olur. Bazı kişilerde bu karışım alerjiye neden olabileceğinden tüm yüze yapılacak uygulamalarda önce küçük bir alan üzerinde deneyin. Kızarıklık ve kaşıntı şikayeti olursa hemen uygulamayı sonlandırın.  

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Maskeyi temiz bir cilt üzerine uygulayın: Bal maskesi ile cilt lekelerini gidermek ya da sivilcelerden kurtulmak istiyorsanız maskeyi uygulamadan önce yüzünüzü ılık su ve ph değeri yumuşak olan bir sabun ile yıkayın. Ilık su cilt gözeneklerinin açılmasını sağlarken, sabun ile yapılan ön temizlik gün içinde biriken kirlerin arındırılmasına yardımcı olur. Böylelikle bal ile yapılacak uygulamalar cildin alt tabakalarına daha çabuk etki ederek en iyi etkiyi gösterir. 

Soğuk su ya da buz kalıbı ile maskeyi temizleyin: Bal maskelerinde uygulamanın etkisini daha uzun süre göstermesine yardımcı olmak ve cilt altı dokuların elastikiyetini güçlendirmek için maskeyi soğuk su ya da buz kalıbı ile temizleyin. Buz kalıpları gözenekleri sıkıştırarak balın cilt altında hapsedilmesine yardımcı olur.

En etkili sonuç için maskeleri gece uygulayın: Çevresel faktörler, kirli hava, aşırı sıcaklar ve nem gün içinde sebase bezlerinin daha aktif çalışmasına ve aşırı yağ üretimine neden olur. Uyumaya yakın saatlerde yapılacak maskeler temizlendikten sonra bile tüm gece boyunca hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Çevresel faktörlerin yıpratıcı etkisi en aza indirgenir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle