Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Örümcek Isırığı Nedir, Belirtileri ve Tedavi Süreci

Örümceklerin ısırması çoğu zaman zararsız şekilde meydana gelir. Bazı örümcekler oldukça zararlı sorunlarda meydana getirebilir. Bu sorunlar kısa sürede tedavi altına alınmalıdır.

Örümcek Isırığı

Örümcek Isırması

Nerede yaşarsanız yaşayın ister evde, ister iş yerinde, isterseniz farklı bir alanda örümcek sizi bulabilir. Tüm örümceklerin ısırdığı ağız kısımları olmasına rağmen, çoğu örümcek insanlara karşı zararlı değildir. Belirli bir örümcek ağına bağlı olarak ya zehirinin insanlar için zehirli olmaması ya da ağız kısımlarının insan derisi ile ısırmaya yetecek kadar güçlü olmamasıdır. Bazı örümcek türleri insanlarda hastalığa neden olabilir. Bir türler genelde sarıkız örümceği ve karadul en çok bilinen olanıdır. Diğer tür  örümcekler kahverengi olarak bilinen zararlılardır.  Her iki türden bir ısırık genellikle ölümcül değildir, ancak bir kişiyi çok hasta edebilir. Her iki örümcek tarafından ısırıldığını düşünen kişiler derhal tıbbi yardım almalıdır.

Belirtileri

İlk başta örümcek tarafından yapılan bir ısırma fark edilmeyebilir. Isırık genelde bir pinprick veya hafif bir sokma gibi hissedilir. Daha sonra belli başlı belirtiler meydana gelmeye başlar. Bunlar;

  • Karın bölgesi civarında sertleşmeler
  • Karın bölgesi civarında çok şiddetli ağrılar
  • Bulantı ve kusma
  • Üşüme ve titreme
  • Titremeden kaynaklı meydana gelen yüksek ateş ile terleme
  • Vücudun bazı bölgelerinde kramplar

Örümcek türlerinden küçük olanların çoğu zararsız şekilde yaşamımızda yer alırken bazıları oldukça zararlıdır. Özelliklede sarıkız örümceği türü bu zararlılar içinde yer alır.

Ülkemizde Güney Anadolu ve İç Anadolu Bölgesinde sık şekilde gözlemlenen bir türdür. Etle beslenmeyi seven bu canlı deve örümceği olarak da bilinir.  Örümcek akrep ile beslenir. Sarıkız örümceği soktuğu anda anlamak zor olabilir. İlerleyen saatlerde meydana gelen belirtileri insanlarda sorun yaratır. Çünkü bu canlı dişlerinin yardımı ile deri bölgesinde uyuşma sağlar. Ardından bu uyuşmuş bölgenin içine etin sıvı bir hale gelmesini sağlayan sıvı gönderir. Ardından da tüketmeye başlar.

Tedavisi

Bilinen ve zararlı olduğu düşünülen bir türün ısırdığına inanan kişiler en kıs sürede sağlık kurumuna tedavi için başvurmalıdır. Bu tarz sorunlarda erken müdahale etmek hastalıkların yayılmasına ve ölümcül risklerin ortadan kalkmasına olanak sağlar. Bunun içinde vakit oldukça önemli olan bir detaydır.

Örümceklerin çoğunluğu kalabalık ve sessiz olan alanlarda durmaktan kaçınırlar. Bir evin sessiz köşelerini, nadiren taşınan mobilyalar, garajlar, barakalar ve odun yığınları altındaki karanlık alanları tercih ederler. Genellikle sadece deriye karşı kışkırtıldığında veya tuzağa düştüğünde ısırırlar. Örümceklerin bulunmadığından emin olmak için, öncelikle örümceklerin yaşayabilecekleri bölgelere ulaşmaktan kaçınmaları için çocuklara dikkatli bir şekilde öğretilmelidir. Bir bölgedeki ağlar ve ölü böcekler genellikle örümceklerin orada aktif olduğunu gösterir. Çocuklar ayrıca kaya yığınları ve ağaç kesimlerinin etrafında oynamamaktan da kaçınmalıdır. Günlükleri veya yaprakları tutmayı içeren bir bahçe işi yapılıyorsa eldiven kullanılması gerekir.  Kullanmadan önce tavan arasında veya bodrumda depolanmış herhangi bir battaniyeyi veya elbiseyi sallamak uygun olacaktır. Bir çamurluk veya garajda saklanmadan önce dikkatlice ayakkabı veya botları kontrol etmek gerekir. Evlerde bulunan örümceklerin sayısını böcek ilacı ile püskürterek sınırlamak mümkündür. Bunu yapmak için yalnızca lisanslı bir haşere kontrol şirketinden yardım almak gerekir. Böcek öldürücüler, özellikle çocuklar, evcil hayvanlar, hamile veya emziren kadınlar evde bulunuyorsa riskli olabilir.

Doğal Evde Bakım

  • Doktor ağrı için reçeteli bir ilaç verdiyse, reçete edilen şekilde alınması gerekir. Aksi takdirde kullanım yapıldığında kesinlikle tedavi düzene sokulmaz.
  • Doktor antibiyotik reçete ederse, onları yönlendirildiği şekilde alınması uygun olacaktır. Bu ilaçlar iyi hissedilmeye başlandığında alınması bırakılmamalıdır. Tam antibiyotik tedavisi uygulaması yapılması belirtileri kısa sürede yok eder.
  • Kaşıntıyı yatıştırmak ve şişmeyi azaltmak için difenhidramin veya loratadin gibi bir reçetesiz antihistamin alınır. Etiketteki tüm talimatları okuyarak uygulamak gerekir.
  • Bir seferde 10 ile 20 dakika boyunca buz veya soğuk bir paket kullanımı ağrıyı, kaşıntıyı ve şişmeyi hafifletir. Buz ve cildin arasına ince bir bez ile koyulmalıdır. Buz bu soruna fayda sağlayan bir uygulamadır.
  • Isırma kol ya da bacak bölgesindeyse ağrı oluşturabilir. Kalp seviyesinin üzerinde tutmaya çalışılması gerekir Bu şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Doktor yaranını nasıl tedavi edileceğini söylemişse doktorun talimatlarına uymak önemlidir. Genelde bu konuda uzmanlar aşağıda bulunan detayların uygulanmasını ister.

Isırma alanını günde 2 kez temiz su ile yıkanır. İyileşmeyi yavaşlatacak hidrojen peroksit veya alkol kullanmaktan kaçınılır. Isırma alanı vazelin ve ince yapılı bir bandaj gibi ince bir tabaka petrol jeli ile kaplanır.

Yardım Ne Zaman Çağrılır?

  • Bayılma ve bilinç kaybı
  • Nefes almakta zorlanma

Bu durumlarda kişi ya da yanında bulunan kişi acil şekilde tıbbi yardım servisini aramalıdır. Bunun dışında aşağıdaki belirtileri dikkate alarak da yardım alınması gerekir.

  • Isırık bölgesinde açık bir yara veya siyah deri durumu
  • Baş dönmesi ya da baygınlık
  • Ateş, kusma ya da baş ağrısı
  • Artan ağrı, şişme, sıcaklık veya kızarıklık sorunu
  • Bölgeden gelen kırmızıçizgiler
  • Ateş ve yüksek düzeyde ateş
  • Isırık bölgesinde yeni veya daha kötü bir ağrı varsa

Bu durumların hepsinde en kısa sürede uzman hekime başvurmak gerekir. Bu durumlar oldukça ciddi düzeyde sorunların yaşanmasına neden olacağından dolayı kısa sürede destek alınmalıdır.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle