İltihaplı Sivilceler İçin Bitkisel Çözüm Önerileri ve Doğal Tedaviler
İltihaplı sivilcelerden kurtulmak için evde uygulayabileceğiniz etkili ve doğal tedavi yöntemleri mevcuttur. Uygulamalar sırasında dikkat edeceğiniz birkaç küçük nokta iyileşme sürecini hızlandırabilir.
İçindekiler
İltihaplı Sivilceler İçin Doğal Tedaviler
Çoğu insan ciddi bir sağlık sorununa dönüşmedikçe sivilcelerin doğal yollarla tedavi edilmesi gerektiğine inanmaktadır ve bu düşüncelerinde haksız sayılmazlar. Ağır antibiyotik ilaçlar, cildin aşırı kurumasına neden olan akne kremleri, jel ve losyonlar uzun süreli kullanımlarda ciddi yan etkilere neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü de eğer altta yatan ciddi bir sağlık problemi yoksa bu tarz ürünlerin sürekli kullanımını onaylamamaktadır. Bu yüzden çok yaygın olmayan iltihaplı akne ve sivilce izlerinde doğal yöntemleri uygulamak akıllıca olacaktır. Aknelerin giderilmesi için kullanılan bir çok ilaç içerisinde salisik asit, kükürt, çinko, A vitamini özleri ve benzoil peroksit bulunduğundan bu kimyasalları doğal olarak içeren ve cilde daha az zararlı olan elma sirkesi, yoğurt, papatya, çay ağacı yağı ve bal gibi doğal ürünler kullanılabilir.
İltihaplı sivilceler genellikle bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklandığı için antibakteriyel etkileri olan aloe vera, limon, kekik, yeşil çay, nane gibi bitkisel ürünler iltihabı kurutarak aknelerin tedavisinde iyi sonuçlar almaya yardımcı olacaktır.
Doğal yöntemler ile uygulanacak tedaviler cilt tipine ve sivilcenin yapısına bağlı olarak 3 gün ile 1 ay arasında değişen farklı sürelerde sonuç vermektedir.
Maske Tarifleri
İltihaplı Sivilceleri Kurutmak ve Cilt Lekelerini Gidermek İçin Maske
- Birebir oranında bal ve limon suyunu karıştırın.
- Karışımın içerisine 5 damla çay ağacı yağı ve eşit miktarda zeytinyağı ilave edin.
- Eğer maskeyi tüm yüze uygulayacaksanız malzemeleri bir yumurta beyazı ile karıştırın.
- Maskeyi iltihaplı bölge ya da iz üzerine nazikçe sürün.
- En az 15 dakika bekledikten sonra cildinize uygun bir sabun ve soğuk suyla bölgeyi temizleyin.
Bu maskeyi iltihap kuruyana kadar her gün en az 2 defa iltihabın üzerine uygulayın. Eğer lekeler için tüm yüze uygulama yapacaksanız cilt tipinize bağlı olarak haftada 2 ya da 3 defa uygulama yapabilirsiniz.
Maske sonrası bölgede karıncalanma, kızarıklık ya da kaşıntı şikayetiniz olursa bölgeye bir buz küpü ile 3 dakika boyunca masaj yapın.
Aloe Vera İle İltihaplı Sivilce Maskesi
- 1 çorba kaşığı taze aloe vera jeli içine 1 çay kaşığı oranında limon suyu ekleyin.
- Maske kuruyana kadar bekleyin.
- Bol soğuk su ile temizleyin.
Eğer maskeyi yüz bölgenize uygulayacaksanız karışıma krem kıvamına gelene kadar yani yaklaşık 1 tatlı kaşığı oranında bal da ilave edebilirsiniz.
Elma Sirkesi Maskesi
Bu maskeyi uygulamak için doğal elma sirkesinden elde edilen ve sirke anası denilen ince bir zar kullanmak gerekmektedir. Sirke anası potasyum, magnezyum, asetik asit yönünden zengin olmakla birlikte doğal yollarla elde edildiğinde cildi hazır elma sirkeleri kadar tahriş etmemektedir.
Maske için:
- 1 kaşık sirke anasını 1 çorba kaşığı bal ile karıştırın.
- Günde 1 defa pamuk ile bölgeye sürün.
- Yarım saat bekledikten sonra bölgeyi temizleyin.
İbrahim Saraçoğlu’nun Tavsiyesi
İbrahim Saraçoğlu iltihaplı sivilcelerin tedavisinde beslenmenin önemine de vurgu yaparak iltihaplı sivilcelerin aktif olduğu dönemlerde portakal suyu, taze beyaz üzüm, baharatlı ve acılı gıdalar, turşu ve greyfurt gibi besinlerin tüketilmemesi gerektiğini söylemektedir. Saraçoğlu’na göre bu süreçte günde 1 bardak limon suyu içmek iltihaplı sivilceye karşı bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca, kabukları soyulmuş bir soğanın etli kısmından elde edilecek soğan suyu direkt olarak sivilce üzerine sürülmelidir.
- Günde bir defa özellikle akşam saatlerinde taze soğan suyunu iltihaplı sivilcenin üzerine sürün.
- Daha sonra bölgeyi yıkamayın. Gece boyunca soğan suyu cildinizde kalsın.
- Sabah uyandığınızda ise papatya içerikli bir sabun ile yüzünüzü bol soğuk su ile yıkayın.
- Uygulamayı sivilce geçene kadar her gün tekrar edin.
- Yaklaşık 4 gün içinde iltihabın kuruduğunu göreceksiniz.
Eğer soğan suyu cildinizde aşırı kuruma yaparsa ertesi gün hindistan cevizi yağı ile cildinizi nemlendirin. Bu uygulamayı eşit miktarda karıştırılmış doğal elma sirkesi ve taze soğan suyu ile yaparsanız cilt lekelerinin de temizleneceğini görecekseniz. Fakat sirke ile yapılacak uygulamalarda cilt daha fazla tahriş olacağından her gece uygulama yapmayın. Cildinizin dinlenmesine izin vererek 2 günde 1 olmak üzere ve bir pamuk yardımıyla karışımı bölgeye sürerek uygulama yapın. Başlangıçta kızarıklık ve hafif yanma hissi görülmesi normaldir. Fakat 2 dakika sonunda yanma hissi geçmiyorsa bölgeyi bol soğuk su ile yıkayarak buz kalıbı ile bölgeye masaj yapın.