Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Hamilelikte Vajinada Kaşıntı Nedir ve Nasıl Ortadan Kaldırılır?

Hamilelikte vajina meydana gelen kaşıntı sorunundan kurtulmak adına öncelikli olarak uzman doktora başvurulmalıdır. Yapılacak test ve tetkiklerden sonra tedavi sürecine başlanır.

Hamilelikte Vajina Kaşıntısı

Hamilelik sırasında kaşıntı genelde normal bir yan etkidir ama hamilelikte sinir bozucu bir yan etkidir.  Bu özellikle uterusunuz büyüdüğü zaman ve yeni bebeğe uyum sağlaması, cildin uzaması durumunda ortaya çıkar. Hamilelik hormonları da hamilelik sırasında bazı kaşıntı ve karaciğer enzimlerindeki değişikliklere neden olabilir. Bazı kadınlar hamile iken ayaklarının tabanlarında veya elinizin avuçlarında sıra dışı kaşıntı yaşarlar. Bu durum hamilelik esnasında vücuttaki karaciğerden safra tuzlarının seviyelerinin artmasından kaynaklanabilir. Gebelik sırasında vajinal kaşıntı için en yaygın nedenler, topikal irritasyonlara neden olabilen vajinal pH seviyelerindeki normal değişikliklerdir. Vajinal mantar enfeksiyonları  da kalıcı vajinal kaşıntı için kötüdür. Vajinal kaşıntının genellikle cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun ( STI ) bir sonucu olmadığını  belirtmek önemli  olsa da, bu potansiyel bir nedendir.

Ortak Belirtiler

Vajinal kaşıntı sorunu belirtileri arasında;

  • Vajina ve rahimde kaşıntı, şişme veya ağrı meydana getirir.
  • Vajinal akıntı beyaz ve daha kalındır ve maya benzeri bir kokusu vardır. Kokusuz da meydana gelebilir.
  • İdrar yaparken ağrı ya da yanma hissi fazlasıyla vardır.

Kaşıntı İçin Neler Yapılır?

Özellikle hamilelik sırasında vajinal kaşıntı için herhangi bir kendi kendine tedavi veya reçetesiz ilaçlar denemeden önce, herhangi bir CYBE olmadığından emin olmak için sağlık uzmanına görünmek gerekir.  Muhtemelen endişelenecek bir durum genelde yoktur. Kaşıntı hamilelik esnasında vajinal pH seviyelerinde bulunan normal değişikliklerden kaynaklı ortaya çıktıysa kaşıntıyı hafifletmek ve vajinanın pH’ını düşürmek için denenebilecek farklı uygulamalar vardır. Bu uygulamalar arasında;

  • Kabartma tozu banyosu yapmak, banyo suyunun içine katılacak olan kabartma tozu pH dengesini sağlamak adına birebirdir. Bu uygulamanın haftada 3 defa yapılması gerekir.
  • Kabartma tozu ve su ile bir macun yapılır. Bu macunu kaşınan bölgeye uygulanır ve 10 dakika boyunca bekletilir. Vajinanın iç kısmına sürülmez. Ardından ılık su ile durulanır. Gebelikte rahim içi ve dışında oluşan yanma sorunu içinde birebirdir.
  • Erkek spermleri düşük pH seviyelerini yükseltme konusunda birebirdir. Yalnız tedavi sürecinde cinsel birleşim ile alakalı detayı uzman hatasına anlatır.

Cilt tahrişi olasılığınızı arttırabilecek birçok etken bulunur. Tahrişin artması gebelikte kaşıntı ve yanma sorunun çoğalmasına neden olur. Vajinal kaşıntı olasılığını azaltmak için yapılacak olan uygulamalar arasında;

  • En iyi hijyeni sağlamak gerekir. Temizlik için düzenli banyo ve düzenli iç çamaşırı değişimi önemlidir. Ayrıca vajinal alanın kuru tutulması da gereklidir. Nem kaşıntının artmasına neden olur.
  • Bakterilerin vajinaya girmesini önlemek için bağırsak hareketinden sonra her daim önden arkaya doğru silme işlemi yapılır.
  • Vajinanın içine su tutulmasının önüne geçilmelidir.
  • Sadece ama sadece parfüm içermeyen sabunlar, çamaşır deterjanları ve kumaş yumuşatıcıları kullanılması gerekir.
  • En iyi ve en düzenli şekilde el yıkama alışkanlıkları uygulanmalıdır. Düzenli el yıkama bakterilerin yayılmasının önüne geçer.
  • Özellikle kasık bölgesinde sıkı veya bağlayıcı olmayan giysiler giyilmelidir. Bu sayede tahriş olmanın da önüne geçilir. Sıkı kıyafetler yerine bol ürünler tercih edilir.
  • Beyaz pamuklu iç çamaşırı giymek ve vajinal bölgeye hava akışını azaltan naylon külot veya çamaşırlar kullanmaktan kaçınmak gerekir. Pamuklu ürünler bakteri üretiminin önüne geçecektir.
  • Aşırı sıcak banyo suyu kullanmaktan kaçınmak gerekir. Vajina ve idrar yollarını tahriş edebilecek köpük banyosu veya diğer kokulu ürünlerin eklemesi yapılmamalıdır. Bu ürünler kaşıntının artmasına olanak sağlar.
  • Hassas ciltler için banyo sabunu kullanımı yapılmalıdır. Bu tarz sabunlar ve ürünler konusunda uzman doktorlar hastasına detaylı şekilde bilgi verecektir.

Krem Kullanım

Sorunun teşhis edilmesinden sonra uzman doktor hastasına hidrokortizon krem kullanımı tavsiye edebilir. Bu tarz kremler ciddi sorunlara neden olabilir.  lidokain jeli vajinal kaşıntıyı hafifletmek için daha fazla reçete edilir. Bu jel saf anestetiktir. Genital maya enfeksiyonu varsa, OTC maya enfeksiyonu kremleri, vajinal fitillerden biri, kaşıntıyı ve diğer vajinal mantar enfeksiyonları semptomlarını çabucak rahatlatma özelliğine sahiptir. Sorunun ortadan kalkması konusunda kullanılacak krem ve diğer jeller konusunda uzman hastasına bilgi verir. Vajinada bulunan kaşıntılar ciddi bir sorundan kaynaklı meydana gelmiyorsa uzman evde kullanılabilecek bitkisel ürünlerin uygulamasını tavsiye edebilir. Rahimde bulunan sorunları ortadan kaldıracak bitkisel uygulamalar konusunda düzenli şekilde kullanım yapmak gerekir. Ayrıca kullanılacak olan ürünler konusunda her daim uzmana bilgi verilmelidir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle