Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Hamilelik Döneminde Cilt Üzerinde Lekelenmeler ve Tedavileri

Hamilelik sürecinde bayanların en önemli sorunlarından bir tanesi ciltte oluşan lekelerdir. Bu lekelerden kurtulmak adına kısa sürede tedavi sürecine başlanması gerekir.

Hamilelik ve Cilt Lekelenmesi

Hamilelik dönemi içinde ciltte meydana gelen lekelenme sorunları hormon seviyelerindeki değişikliklerden kaynaklanır.  Özellikle yüz bölgesinde oluşan karanlık noktalar ve lekeler vücudun melaninindeki bir artıştan kaynaklanmaktadır. Bu cilde ve saça renk veren doğal bir maddedir. Karanlık noktalar ve melazma genelde bebek olduktan sonra kendiliğinden kaybolur. Bunun yanı sıra bazı kadınlar yıllarca süren karanlık lekelere sahip olabilir. Melazmanın daha da kötüye gitmesini önlemek adına dışarıda geçirilen her gün güneş koruyucu krem ve geniş kenarlı bir şapka kullanımı yapmak gerekmektedir.

Bunun dışında gebelikte karın büyümeye başladıkça ciltte oluşan çatlaklar  kırmızımsı çizgilerle ve lekelenmelere sebep olur. Özellikle üçüncü trimesterde birçok gebe kadının karnında, kalçalarında, göğüslerinde veya baldırlarında gerginlik görülür. Ağır bir nemlendirici kullanmak cildin yumuşak kalmasına yardımcı olabilir ama çatlaklardan kurtulmanıza yardımcı olmaz. Bebek doğduktan sonra çoğu gerilme kaybolur ancak asla tamamen yok olmaz.

Gebelikte diğer cilt sorunları ve lekelenmeleri arasında aknede yer almaktadır. Bazı anne adaylarında akne ve bunların yarattığı lekeler zaten akne vardır. Yalnız gebelikte bu sorun daha da kötü hale gelerek yüz bölgesinde ciddi düzeyde leke oluşturur.

Hamilelikte Cilt Lekeleri Tedavisi

Hamilelik sırasında akneler, bunlardan kaynaklı lekeleri ve diğer lekelenmeleri tedavin altına almak ileride oluşabilecek sorunlarında önüne geçer. Lekelenmelerden kurtulmak adına bitkisel ve tıbbi tedaviler uygulanabilir. Yalnız gebelik hassas bir süreç olduğu için öncelikli olarak doğal uygulamalar uzman bilgisi dâhilinde tercih edilmelidir.

  • Yüz bölgesi günde iki kez yumuşak bir temizleyici ve ılık su ile yıkanmalıdır.
  • Yağlı saçlara sahip olan kişilerin cilt lekelenmelerini tetiklememesi için her gün düzenli şekilde banyo yapması gerekmektedir.
  • Olası yara izi azaltmak adına akneleri yaraları ile oynamamak ve sıkmaktan her daim kaçınmak gerekir.
  • Yağsız kozmetik ürünlerinin ve bu ürünlerin içinde uzman tavsiyesi olanların kullanılması sağlık açısından gereklidir.

Aşağıda bulunan tezgâh üstü ürünler hamilelik sırasında kullanılabilir:

  • Topikal benzoil peroksit
  • Azelaik asit
  • Topikal salisilik asit
  • Glikolik asit

Bunlar dışında kullanılacak olan her türlü ürün için mutlaka uzman görüşü alınması gerekir

Bitkisel Tedavi

 Malzemeler

  • 1 adet domates suyu
  • Yarım limon suyu
  • 1 çorba kaşığı yulaf ezmesi

Gerekli olan bütün malzemeler bir kabın içinde iyice karıştırılır. Bu karışımın lapa bir macun elde edilecektir. Bu karışımın temiz cilde uygulanması gerekir. Cilt üzerine oldukça ince bir tabaka şeklinde sürülen macun kuruması için beklenmelidir. Kuruma süresi yaklaşık olarak 25 dakika boyunca sürer. Ardından ılık suyla cilde bulunan macun ovalanarak çıkartılır. Bu uygulama 2 günde 1 kez düzenli şekilde yapıldığında soruna iyi gelir. Hamilelikte var olan lekelerin kurumasını ve koyu lekelerin renginin açılmasını sağlar.

Farklı Bir Tarif

Gerekli Malzemeler

  • 1 ç.kaşığı karbonat
  • 1 t.kaşığı doğal yoğurt

Karbonat ile yoğurt cam bir kâse içinde birleştirilir. Bu karışım özellikle yüzde bulunan lekelerin yok edilmesi adına fayda sağlar. Dudak ile göz bölgesi hariç kullanım yapılabilir. Cilde sürüldükten sonra mutlaka kuruması beklenir ve ardından yıkanır. Kuruma esnasında hassas cilt yapısına sahip olan kişilerde hafif düzeyde yanmalar meydana gelebilir. Yanma sorunu aşırı düzeyde olursa maske hemen yıkanmalıdır. Hafif şekilde yüz bölgesinde yanma olan kişiler el ya da bir kâğıt yardımı ile yüzlerine serinleme sağlayabilirler. Bu sayede yanma hissi git gide azalmaya başlar. Maskenin haftada en az 1 defa uygulanması sayesinde var olan sıkıntılar 2 ay içinde azalmaya başlayacaktır.

Lekeli ve Kuru Cilt Tedavisi

Kişilerin hidratlı bir şekilde kalması yani günde en az sekiz 8 bardak su içmesi, nazik temizleyiciler ve nemlendiriciler gibi cilde yardımcı olabilir. Ayrıca yaşanılan eve ya da yatılan odaya  (ve böylece cilde) daha fazla nem katacak uygulamalar denenmelidir. Bunun dışında yulaf ezmeli bir banyo yapılması cildin normal süreci ile çalışmasına olanak sağlar. Bu tarz banyolardan sonra mutlaka yüz bölgesine doğal nemlendirici kullanımı da yapılmalıdır. Bu sayede sadece yüzde değil karın, bacak ve diğer bölgelerde de oluşan gerginlikler ortadan kalkar. Özellikle karın bölgesine yumuşak bir nemlendirici sürmek cildin yatışmasına olanak sağlar. Kalamin losyonu gibi losyonlarla da kaşıntıların önüne geçilebilir. Bunların hepsinin bir düzen içinde kullanılması önemli bir detaydır.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle