Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Hamilelik Çatlakların Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelik çatlakları bu dönem içinde fiziksel ve hormanal faktörlerden kaynaklı olarak meydana gelen bir sorundur. Bu sorun doğal uygulamalar ile ortadan kaldırılabilir.

Hamilelik Çatlakları

Gebelik Dönemi ve Sonrası İzler

Adından da anlaşılacağı gibi gebelik dönemi içinde meydana gelen çatlak izleri deride dermal tabakanın ani gerilmesine neden olur. Genellikle deri boyunca küçük gibi görünürler. Bu çizgilere ayrıca stria veya stria gravidarium denir. Gebelikle izleri genellikle uyluk, karın, kalça ve bazen omuzlarınızda görülür. 

Nedenleri

Bu sorunun meydana gelmesine etki eden 2 faktör bulunmaktadır. Bunlar;

Fiziksel Faktörler

Eğer çatlakların fiziksel tezahürü yakından izlenirse genellikle çevredeki hızlı artışa çok duyarlı olduğu bilinen vücut bölgelerinde görüldüğünü fark edilir. Cildin dermal tabakası gerilir, çatlamış ve yırtılmış görünmesini sağlar. Bu nedenle gebelik sırasında çatlaklar ortaya çıkar. İzleri genellikle kilodaki dalgalanmalardan kaynaklanır. Kas kütlesinin gelişmesi nedeniyle, egzersiz yapan insanlarda da gözlemlenir. Hamilelerde normalden daha fazla kilo alındığında çatlaklar ortaya çıkmaya başlar. Bu nedenle, pek çok anne adayı genellikle gıda alımını azaltmayı düşünmektedir. Bununla birlikte, hamile olunduğunda aşırı diyetin önerilmediğini, çünkü beslenme eksiklikleri hem anne adayını hem de doğmamış bebeğin güvenliğini tehlikeye atacağını unutmamak gerekir.

Hormonal Faktörler

Çalışmalar, hormonal değişiklikler nedeniyle gerilmelerin de ortaya çıkabileceğini düşündürür. Hamilelik ve ergenlik döneminde ortaya çıkan hormonal açıdan dengesizlikler elastin ve kollajenin üretimini değiştirir. Bundan dolayı cildin elastikiyetini kaybetmesine neden olur. Çatlak sorunu ve meydana getirdiği izler de hormonlar değişime uğradıkça oluşur.

Çatlakların daha az bilinen bir risk faktörü ise Cushing sendromudur. İzler bu sendromun göstergesidir. Çünkü vücudun daha yüksek miktarda kortizol üretmesine neden olur. Cushing sendromu kırmızımsı ve mor çatlakların oluşmasına yol açan, cildin kilo almasına ve incelmesine neden olan bir durumdur.

Belirtileri

Çatlakların işaretleri renk ve görünüm olarak değişir. Ancak, iki tip olarak sınıflandırılırlar;

  • Kırmızı çatlak izleri (striae rubra), cildin dermal tabakasının gerilmesine bağlı olarak oluşur, aşağıdaki katmandaki kan damarlarının geçmesine izin verir.
  • Beyaz deri izleri (striae alba) , kan damarlarının dermal tabakanın altındaki yağı göstererek, kan damarlarının geri çekildiği yerde görünür. Bu onların gümüş beyaz görünümünü açıklar.

Tedavisi

Çatlakların karın ve diğer bölgelerde oluşumunu önleme konusunda piyasada birçok krem ve losyon bulunmaktadır. Bunlar düzenli kullanıldığında etki sağlar. Lierac ve mustela uzmanlar tarafından tavsiye edilen kremler içinde yer alır. Tabii ki hem lierac hem de mustela ev çözümlerine göre kişilere daha pahalı gelir.  Ayrıca evde kullanılacak olan doğal çözümler düzenli kullanıldığında izler ortadan gider. Çatlak  işaretleri genellikle zamanla kaybolur, ancak işlem hızlandırılmak isteniyorsa, çatlakların aniden ortaya çıkmasının önüne geçilmesi gerekiyorsa aşağıda bulunan doğal yollar kullanılmalıdır.

Doğal Uçucu Yağ Kullanımı

Piyasada, çatlakların görünümünü hafifletmeye yardımcı olabilecek çok sayıda ürün bulunmaktadır. Bunlar lavanta, sandal ağacı, Hindistan cevizi, Hint ve mandalina yağlarıdır. Bu yağların bazılarını kullanmadan önce seyreltilmesi gerekir. Seyreltilme genelde zeytinyağı ile yapılır. Hint ve Hindistan cevizi yağı seyreltilme yapılmadan direk olarak her gün uygulanmalıdır.

Aloe Vera

Aloe vera, nemlendirici, serinletici ve iyileştirici özelliklerinden dolayı çeşitli cilt problemleri için doğal bir çare olmasıyla ünlüdür. Aloe vera jel, anti-inflamatuar etkileri ile iyi bilinir ve sürekli olarak kullanmak, çatlakların daha az görünür hale gelmesine yardımcı olur.

Vazelin

Vazelin yağlı olan içeriği ile cilde nem sağladığından dolayı gebelikte çatlak sorunu tedavisi için her gün kullanılabilir.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı sayısız olan faydaları ile ünlüdür. Bu çok yönlü yağ, antimikrobiyal ve antibakteriyel özellikleri ile bilinir. bir makyaj temizleyici, yüz temizleyici, vücut ovucu, deodorant ve sabunlarda bile bir bileşen olarak kullanılabilir. Hindistan cevizi yağı ayrıca cildinizin nemlenmesini sağlamaya yardımcı olan bir nemlendirici işlevi görerek dış tabakayı peeling ve cilde ekstra esneklik kazandırır. Bu, dermal tabakanın kırılmasını ve çatlakların gelişmesini önler.

Yumurta Beyazları

Yumurta akı cildin iyileşmesine yardımcı olabilecek protein ve bazı amino asitleri içermektedir. Çatlakların görünümünü hafifletme özelliği de bulunur. İki yumurta akını  macun kıvamındaki kıvama getirinceye kadar karıştırın. Bu macun izlerin üzerine uygulanır ve kuruması bekleyin. Ardından ılık suyla yıkanmalıdır. Haftada bir kez tekrarlanması etkili çözüm sunar.

Yeterli Miktarda Su

Günlük olarak düzenli şekilde su tüketimi yapılmalıdır. Su alım miktarı kişiden kişiye değişir.  Susuz olup olmadığını bilmek için idrarı ölçme işlemi yapılmalıdır. Miktar, renk ve koku dâhil olmak üzere belirli faktörleri göz önünde bulundurmak susuzluğun işaretidir.

Sağlıklı Beslenme

Vücudu sağlıklı gıdalarla beslemek, sağlıklı bir vitamin ve mineral dengesini korumasını sağlar. Gebelik dönemi içinde dengeli beslenme yaparak çatlaklara neden olabilecek dalgalanmalardan kaçınılmış olur. Bu sayede karında ve diğer bölgelerde sorun en aza indirilir. Beslenme konusunda anne adayı gerekirse uzman doktorundan en detaylı bilgileri alabilir.

Egzersiz

Gebelik dönemi içinde de sağlıklı bir vücuda sahip olmak adına bebeğe zarar vermeyecek şekilde egzersiz yapılır. Bu sayede çatlak oluşumu sorunu da en aza indirgenir. Egzersiz uygulamasında ağır olan işlemlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Ayrıca gebelik sürecinde düzenli şekilde yürüyüş yapılması da oldukça sağlıklıdır.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle