Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Hamilelik Döneminde Vajinal Mantar ve Bitkisel Tedavisi

Gebelik zamanında vajinal kaşıntı, vajinit dediğimiz vajina mantarı virüslerine bağlı olarak gelişebilir. Basur ve bağırsakta parazitlenme sebebiyle makat bölgesinde kaşıntı maydana gelebilir.

 Gebelikte Vajinal Kaşıntı

Vajinal Enfeksiyon

Gebelik, kadınların her ne kadar mutlu geçirdikleri bir dönem olsa da aynı zamanda zor geçirdikleri dönemlerden bir tanesidir. Özel bir dönem olduğu kadar meşakkatli bir dönemdir. Bu dönemde anne adayının rahmi ve vücudunun belli bir takım yerlerinde kaşıntılar oluşabilmektedir. Bu durumlar her zamanda anne ve bebek için tehlikeli bir durum değildir. Fakat bazen bu haller ciddi bir durum söz konusu oluşturabilir.

Hamilelik döneminde kadınların vajinal kaşıntısının sebepleri mantardan dolayı olduğu gibi başka sebeplerden dolayı da olmaktadır. Bu kaşıntının sebebi her ne olursa olsun mutlaka ilgili doktor tarafından incelemeye alınıp gerekli tahlillerin yapılması gerekmektedir.

Gebelik zamanında vajinal kaşıntı, vajinit dediğimiz vajina mantarı virüslerine bağlı olarak gelişebilir. Basur ve bağırsakta parazitlenme sebebiyle makat bölgesinde kaşıntı maydana gelebilir. Gebelik döneminde kadınların vajina bölgesine mantar enfeksiyonu çıkma riski hamile olamayan kadınlara göre iki kat daha fazladır.

Vajinal mantarın en çok görülen belirtileri vajina da kaşıntı, kızarma ve yanma olarak sıralanabilir. Mantar enfeksiyonun şiddetine göre kızarma ve yama hissi ile beraber ödem oluşabilir. Bu da beyaz renkte koyu bir şekilde akıntıyı tetikler. Bu dönemde yapılacak olan tedavi hamile olmayanların tedavisine nazaran daha zor bir süreçtir. Çünkü kimyasal olarak bir ilaç içilememekte, içilecek olursa da anne karnındaki bebeğe zarar verme ihtimali olmaktadır. Harici olarak bu enfeksiyonun gebelik döneminde tekrarlanma olasılığı oldukça yüksektir.

Vajinal Mantarın Belirtileri

Vajinal mantar olduğunuz takdirde sizde şu belirtiler baş gösterir. 

  • Vajina bölgesine aşırı kaşıntı
  • Vajinada şişme
  • İdrarda iken veya cinsel birleşim esnasında ağrıma ve yanma hissi
  • Vajina da kızarıklık
  • Vajina derisinde hassaslaşma
  • Beyaz renkli pütür halinde (peynirimsi) akıntı

Eğer bedeniniz ilk kez bu enfeksiyondan geçiriyor ise ya da bir enfeksiyon geçirdiğinizden veya geçirmediğinizden tam olarak emin değil iseniz, tedavi için gerekli krem veya bitkisel bir yol tercih edip bir sonuç alamadıysanız mutlaka uzman bir doktora görünmelisiniz. Gerekli tahliller yapılıp doktor nezdinde tedaviye başlamalısınız.

Vajinal Mantarın Nedenleri

Vajinal mantar hastalığının bir takım nedenleri olsa da her zaman için bu nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmamaktadır. Diğer bir deyişle oluşan vakalarda %50 bu nedenlere dayanmadan ortaya çıkması bilinen bir gerçektir. Vajinal mantar hastalığına sebep olan ya da enfeksiyonun oluşmasına zemin hazırlayan nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Güçlü antibiyotik kullanımı
  • Gebeliğin 3. Trimesterin dönemine girilmesi (Bu dönemde kadının bağışıklık sistemi azalır)
  • Şeker rahatsızlığı
  • Doğum kontrol hapları
  • Spiral kullanımı
  • Hormon takviyesi ilaçlar
  • Naylon elbiseler (sıcaklık ve nem olmasına sebep olmalarından dolayı)
  • Şişmanlık
  • Radyasyona maruz kalma

Bu nedenler kesinlikle mantar enfeksiyonu yapar diye bir şey söylemiyoruz. Yalnız mantar virüsleri için bu nedenler birer sebeptir.

Mantar Oluşması Nasıl Önlenir

Mantar oluşmasını engellemek için hamilelerin kesinlikle havuza girilmemesi gerekir. Mantar virüsleri sıcak ortamlarda, nemli ortamlarda bulunmayı severler. Sıcak ortamlarda daha hızlı gelişirler. Bu sebeple genital bölgenin kuru tutulmasına bilhassa ihtimam gösterilmeli. Ter yapmasına sebep olan naylon veya polyester kumaşlı iç çamaşırlarından uzak durulmalı. Bunun yerine teri tamamen emen %100 pamuktan yapılmış iç çamaşırı kullanılmalı. Sıcak havalarda elbiselerin vücudu sıkmamasına dikkat edilmeli bol elbiseler tercih edilmeli. İç çamaşırların günlük olarak değişimi sağlanmalı. Vajinal bölgenin temiz ve kuru olmasına azami derece de dikkat edilmeli.

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Elma sirkesi bitkisel tedavi için bir çok hastalıkta kullanılıyor. Vajinal mantarın tedavisinde de elma sirkesi kullanılabilir. Elma sirkesinin tedavisini 3 yoldan biri ile kullanabilirsiniz.

Bir bardak suya 2-3 yemek kaşığı sirke koyarak içebilirsiniz. Bir çok kimse sirkeyi bu şekilde içmek istemeyecektir. Kötü kokuyu engelleyebilmek için burun deliklerinizi kapatmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca acı tadı düzeltmek adına bal pekmez gibi şeyler ilave etmemelisiniz. Şayet ilave ederseniz bu mantar virüslerinin daha kolay yayılmasını sağlayacaktır. Çünkü mantar virüsleri, enfeksiyonu yaymak için tatlı olan maddeleri fırsat bilirler. Elma sirkesini suya katarakt içtiğinizde bütün vücudunuzdaki mantar bakterilerinin ölmesini sağlarsınız.

Eğer elma sirkesini suyla karıştırarak içemeyecek olursanız özel olarak yapılmış elma sirkesinin tabletini alıp içebilirsiniz.

Elma sirkesini 2 litre suya yarım su bardağı sirke ilave ederek vajina bölgenizi yıkayabilir hem var olan bakterileri öldürebilir hem de bakteri oluşumlarını engelleyebilirsiniz. Günde iki defa bunu uygulayabilirsiniz.

Küvetinizi suyla doldurarak 2-3 barda elma sirkesini ilave edebilir vücudunuzu 20 dakika kadar içinde bekletebilirsiniz. Bu yanma hissini ve kaşıntı hissini azaltacak etkiye sahiptir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle