Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Böcek Isırığını Anlamanın Yolları ve Tedavi Yöntemleri

İnsanları ısıran birçok farklı böcek türü bulunmaktadır. Çoğu zaman herhangi bir sağlık sorununa neden olmayan bu durum özellikle alerjik hassasiyeti olan insanlar için tehlikeli olabilmektedir.

Böcek Isırıklarını Anlamak 

Böcek ısırığı nasıl anlaşılır?

Havaların ısınması ile birlikte güzel günlerin tadını çıkarmak için gidilen piknikler, park gezintileri ve diğer açık hava aktiviteleri sırasında ne olup bittiğini bile anlamadan kabarmış, kızaran ve kaşıntılı bir cilt ile karşılaşmak  çok da şaşırtıcı değildir. Bazen de en güzel uykunuzun ortasından kalkmanıza neden olur. Böcek ısırıklarını normal bir alerjiden ayıran belirleyicilerden biri şişen ve kaşıntılı bölgenin ortasında bir iğne ucu kadar olan ısırık izidir. Farklı böcek türlerinde bu ısırık izi farklı büyüklüklerde olabilir. Kene gibi bazı böcek türleri ise cilt yüzeyine tutunarak kan ile beslenir. Kene ısırıklarında ilk müdahaleyi yaparken dikkatli olmak ve kenenin vücuduna dokunmadan cilde tutunduğu noktayı ustalıkla ayırmak daha sonra gelişebilecek Lyme gibi hastalıklardan korunmak için büyük önem taşır. Sivrisinek ısırıklarında çoğu zaman en rahatsız edici durum şişkinlik ve kaşıntı olsa da nadiren sıtma gibi bulaşıcı hastalıkları taşıyarak halk sağlığını tehdit eden sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu açıdan böcek ısırıklarında belirtileri doğru anlamak, bölgeyi dezenfekte etmek daha sonra gelişebilecek enfeksiyon ihtimalini de azaltacaktır. 

Belirtiler 

Farklı böcek ısırıklarında belirtiler kişinin böceğe bağışıklığı olup olmadığına, sağlık durumuna, yaşına ve alerjik hassasiyeti olmadığına bağlı olarak değişiklik gösterse de ortak bazı belirtiler şöyle sayılabilir: 

  • Şişlik, 
  • Kızarıklık (pembeden mora kadar değişkenlik gösterebilir), 
  • Kaşıntı, 
  • Ağrı, batma ya da yanma, 
  • Bölgede iltihaplı sıvı toplanması, 
  • Bölgesel ateş.. 

    Böcek sokması belirtileri

Şiddetli alerjik reaksiyona neden olan durumlarda ise aşağıdaki belirtiler gözlenebilir. Aşağıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı görüldüğünde en yakın sağlık kurumuna giderek tıbbi yardım almanız önemlidir. 

  • Nefes darlığı, 
  • Solunum sırasında hırıltı, 
  • Yayılan kızarıklık ve şişkinlik ve vücut döküntüleri,
  • Mide bulantısı ve kusma, 
  • Üşüme kas ağrısı ve kramplar, 
  • Genel halsizlik, 
  • Baş ağrısı ve soğuk ter. 

Bebeklerde, hamilelerde, alerjik hassasiyeti olanlarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış olan kanser ve HIV hastalarında bu belirtiler ölümcül olabilir. 

 Tedavi Yöntemleri 

Çoğu zaman böcek ısırığı evde tedavi edilebilen durumlardan biridir. Fakat; kene gibi bazı böcek ısırıklarında doğru ilk yardım bilgisine sahip değilseniz en yakın sağlık kuruluşuna giderek tıbbi yardım almanız gerekmektedir. Kene çıkarılması sırasında kenenin kendini tehlikede hissetmesi daha fazla alerjen salgılamasına ve kanın içine kusarak midesindeki bakterileri kana zerk etmesine neden olabilir. Bunun dışında diğer böcek ısırıklarında şişlik, kızarıklık ve kaşıntıyı azaltmak, bölgenin enfekte olmasını engellemek için yapılması gerekenler şöyledir: 

  • Etkilenen bölgeyi bol su ve sabunla yıkayın. 
  • Alkollü mendil ya da gazla bez ile bölgeyi dezenfekte edin. 
  • Bir parça buz kalıbı ile bölgeye mesaj yaparak şişlik ve kaşıntının azalmasını sağlayın. 

Eğer kaşıntı, şişlik ve kızarıklık yukarıda sayılan işlemler ile azalmıyor, çevre dokulara yayılıyor ve baş dönmesi, mide bulantısı gibi ikincil belirtiler ortaya çıkıyorsa bu durum böcek alerjiniz olduğu ya da enfeksiyon kaptığınız anlamına gelebileceğinden en yakın sağlık kuruluşuna gidiniz.

Yapılacak muayene ve tahliller sonucu alerjik reaksiyonlarda antihistaminik tedavi, enfeksiyonlarda ise antibiyotik tedavi seçeneklerinden biri uygulanmaktadır. Kaşıntı ve şişliği azaltmak için; 

Böcek sokmasında şişlik tedavisi

  • Kalamin içeren topikal losyon ve kremler, 
  • Hidrokortizon içeren steroid kremler, 
  • Antihistamin kremlerinden biri ya da birkaçı reçete edilebilir. 

Şiddetli ağrı varlığında doktorunuz parasetamol ya da ibuprofen türü ağrı kesiciler tavsiye edebilir. Böcek ısırıklarının tedavisinde yöntemler kişinin bağışıklık sistemi, ısırılma sayısı ve belirtilerin şiddetine göre kişiden kişiye farklılık gösterebilir. 

Doğal Çözüm Önerileri 

Şişlik, kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtilerin azaltılmasını sağlamak için doğal antiseptik içeren bitkiler ile böcek ısırığı tedavisi mümkündür. 

Limon suyu; Limon içerdiği sitrik asit ile mikropları öldürerek cildin rahatlamasına ve şişliğin azaltılmasına yardımcı olur. Bölgeyi sabunlu su ile temizledikten sonra eşit oranda soğuk su ve taze limon suyunu karıştırın. Etkilenen bölge üzerine 5 dakika boyunca ara ara hafifçe bastırarak tampon yapmak şişlik ve kaşıntıyı azaltır. 

Çay poşeti; Siyah ya da yeşil çay yaprakları inflamatuar etkileri ile şişliği ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur. Uygulama için demlenmiş çay yapraklarını buz dolabında bekletin ve şişlik görülen bölgenin üzerinde en az 20 dakika boyunca bekletin, belirtilerin azaldığını fark edeceksiniz.  

Elma sirkesi; 1 kaşık elma sirkesini 1 kaşık su ile karıştırarak bir pamuk yardımıyla bölgeye tampon yaparak uygulayabilirsiniz. Antiseptik özellikleri ile belirtilerin azaltılmasına yardımcı olan elma sirkesini direkt cilt üzerine uygulamayın. 




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle