Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Böcek Isırıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler ve Tedavi Yöntemleri

Böcekler kendini savunmak ve beslenmek için insanları ısırabilirler. Bunun sonucunda basit kızarıklık ve kaşıntı lezyonları ortaya çıkabileceği gibi hayatı tehdit alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir.

Böcek Isırıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Böcek Isırığında Belirtiler ve Tedavi

Böcek ısırıkları yaygın olarak görülen durumlardan biridir ve genellikle kızarıklık, şişlik ve kaşıntı gibi şikayetler ile sonlanır. Nadiren ise anafilaktik şok gibi ciddi alerjik reaksiyonlara ya da enfeksiyona neden olur. Böcek ısırıklarının türünü bilmek tedavi ve korunmak için önemlidir. 

Hamilelik döneminde böcek ısırıkları tehlikeli olabilir. Özellikle arı sokması, kene ısırığı gibi durumlarda uzman bir doktorun yapacağı fiziksel muayene önem taşır. 

Sivrisinek, bit, pire gibi böcek ısırıkları sıtma, tifüs ve veba gibi hastalıkların yayılmasına neden olur. 

Belirtiler 

Böcek ısırmalarında belirtiler böceğin türüne bağlı olarak değişse de bazı ortak özelliklere sahiptir. Genel olarak ilk belirti ısırılan bölgede acı hissi, yanma, kaşıntı ve kızarıklıktır. 

Duruma bağlı olarak cilt yüzeyinde şişkinlik ya da içi sıvı dolu kabarcıklar oluşabilir. Genellikle belirtiler birkaç saat içinde kendiliğinden kaybolur. Fakat bazı durumlarda bu süreç bir haftaya kadar uzayabilmektedir. Özellikle böcek sokmalarına karşı alerjisi olan insanlarda; 

  • Nefes alma zorluğu, 
  • Solunum sırasında hırıltı, 
  • Göğüs ağrısı, 
  • Kalp ritminde hızlanma, 
  • Baş dönmesi, 
  • Cilt rengi değişiklikleri (Kızarıklık, Morarma ya da Sararma)
  • Mide bulantısı, kusma,
  • Yutma zorluğu,
  • Anjioödem 

gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar acil tıbbi yardım gerektiren durumlar arasında sayılmaktadır. Ayrıca; bakteri, virüs ya da parazit bulaştırma ihtimali olan sivrisinek, pire, akar, kene gibi ısırıklarında ısırılan bölgede enfeksiyon gelişme ihtimali yüksektir. Bir enfeksiyon gelişmesi halinde ortaya çıkan belirtilerden bazıları şöyle sayılabilir: 

  • Isırılan bölgede iltihaplı su toplanması, 
  • Geniş bölgelere yayılan cilt döküntüleri,
  • Yüksek ateş, 
  • Lenf bezlerinde şişkinlik, 
  • Titreme nöbetleri, 
  • Kızarıklığın birkaç gün içinde azalmak yerine artması,
  • Kas ağrıları ve genel yorgunluk hali. 

İlk Yardım ve Tedavi 

Böceğin türü fark etmeksizin tüm sokma ve ısırılma şikayetlerinde etkilenen bölgenin tedavisinin yapılması çok önemlidir. Bazı böcek ısırıklarında ilk yardım ve tedavi yöntemleri şöyledir: 

Kene Isırıklarında İlk Yardım

Kene; Vücuda tutunan bir kene eğer çıkarılmazsa uzun süre bu şekilde yaşamaya devam ederek Lyme hastalığına neden olur. Kene ısırıklarında keneye çıplak elle dokunmadan ve bir cımbız yardımıyla vücudunuza en yakın temas noktası olan kan emdiği hortumdan tutarak çekin. Yalnız işlemin yanlış yapılması, kenenin kendini tehlikede hissetmesi kenenin vücudunuza kusmasına ve bu yolla birçok bakteri ve enfeksiyonun kana karışmasına yol açacağından eğer bu işlemi daha önce yapmadıysanız ve konuya hakim değilseniz en yakın sağlık kuruluşuna giderek durumu anlatın. Kenenin üzerine herhangi bir şey dökmeye ve onu yakmaya çalışmayın. Kene doğru bir şekilde çıkarıldıktan sonra bol sabunlu su ile bölgeyi yıkayarak antiseptik uygulaması yapın. 2 ile 3 hafta içinde ısırık izleri, kızarıklık ve şişlik şikayeti tamamen kaybolacaktır. 

Pire; Tedavisi sırasında hidrokortizon içeren krem ve losyonlar ile alerjik reaksiyonu azaltmak için antihistaminik ilaç kullanımı gerektirebilir. İlaç kullanımı sırasında pirenin bulaşmış olabileceği yünlü kıyafetler, halı, battaniye gibi ev eşyalarının dezenfekte edilmesi durumun yeniden tekrar etmesini önler. 

Toz akarları; Ev akarlarına bağlı kızarıklık, şişkinlik ve diğer alerjik reaksiyonlarda öncelikle bölgeyi bol sabunlu su ile yıkayarak temizleyin. Ardından buz küpleri ile etkilenen bölge üzerine mesaj yapın. Hafif ve orta şiddette belirtileri gidermeye yardımcı olacaktır. Fakat şiddetli alerjik reaksiyon ortaya çıkması durumunda antihistaminik krem ya da losyon kullanımı gerekebilir. 

Tahtakurusu; Tükürüğü içinde yer alan proteinler yüzünden alerjik reaksiyona neden olan tahtakurusu ısırıklarında ev akarlarında olduğu gibi öncelikle bölge bol sabunlu soğuk su ile yıkanmalıdır. Temizlik işlemi gerçekleştirildikten sonra bölgede 1 buz kalıbı ile yapılacak masaj kaşıntı ve kızarıklık şikayetinin giderilmesinde yardımcı olur. Şiddetli reaksiyonlarda ise kortizon içeren streoid krem ve losyonlar reçete edilebilir. 

Deri altı böcekleri; Deri altına yerleşerek insanları ısıran böcekler uyuz hastalığına neden olur. Bu durumu fark ettiğinizde bölgeyi sirkeli soğuk su ile dezenfekte edin. Fakat uyuz hastalığı ev yapımı tedavilerle iyileştirilmesi zor olan ve bulaşıcı hastalıklardan biridir. Bu yüzden uzman bir doktorun yazacağı reçeteli ilacı kullanmanızı öneririz. Ardından evin içinde temas ettiğiniz tüm yüzeyleri, yatak ve çarşaflarınızı dezenfekte ediniz.  

Doğal Çözüm Önerileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Böcek ısırıklarında bölgeyi kanatmak, çizmek ya da başka şekillerde tahrip etmek ikincil enfeksiyonlara neden olur. Basit durumlarda en doğru yöntem bölgeyi bol sabunlu su ile yıkayarak dezenfekte etmektir. 

Buz kalıpları; kızarıklık, kaşıntı ve şişliği azaltır. Limon, elma sirkesi, aloe vera ya da sarımsak gibi antiseptik özelliği olan doğal bir ürün ile bölgeye tampon yapmak iyileşme sürecini hızlandırır. 

Böcek ısırıklarından korunmak için: 

  • Evin içinde gıdaların üzerini açık bırakmayın. 
  • Açık alanlara giderken uzun ve açık renkli giysileri tercih edin. 
  • Çöp bidonlarının üzerini kapalı tutun. 
  • Karanfil ve lavanya yağı ile hazırlanan vücut spreyleri kullanın. 

 




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle