Arı Sokması Belitileri, Etkileri ve Yapılması Gerekenler
Arı sokması ile birlikte her insanda ağrı, kaşıntı ve şişlik oluşabilir. Alerjisi olan kişilerde daha şiddetli belirtiler ortaya çıkacak ve bu durumda kişiye uygulanacak tedavi yöntemi.
İçindekiler
Arı Sokması Belirtileri
Arı sokmaları insanların sıcak mevsimlerde daha çoğunlukla yeşil alanlar içerisinde insanların karşılaştıkları sorunlardan biridir. Arıların insanları ısırdıkları iğnesinin içerisinde venom ismi verilen bir zehir bulunmaktadır. Arılar ısırdıkları zaman cilt içerisinde iğnelerini bırakırlar. Venom isimli zehir bu iğnenin içerisinde bulunur. Bazı insanların venom isimli bu zehire karşı alerjisi olmaktadır. Birçok defa arı tarafından ısırılan ya da genetik olarak alerjisi olan kişilerin arı sokması sonucunda bazı belirtiler ortaya çıkacaktır. Venom zehrine karşı alerjisi olmayan kişilerde bile arı tarafından ısırılmasının sonucunda bazı belirtiler meydana gelmektedir. Bu belirtiler şunlardır:
- Keskin ve şiddetli bir ağrı;
- Kızarıklık;
- Şişkinlik;
- Ateş;
- Kaşıntı.
Arının iğnesinde bulunan zehire karşı herhangi bir alerjik reaksiyon gelişmemesi durumunda ortaya çıkan bu belirtiler birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçecektir. Fakat venom zehrine karşı vücutlarında alerjik reaksiyon gösteren kişileri arı sokması durumunda çok ciddi durumlar ortaya çıkacaktır.
Kişilerin arıya karşı alerjisi olması sonucunda en yakın sağlık kurumuna götürülerek doktorun müdahale etmesi gerekmektedir.
Arı Sokması Etkileri
Arı ısırmaları karşısında kişilerde yan etkiler gelişmesi söz konusu olabilir. Bu yan etkilerin daha çoğunlukla arıların iğnesi içerisinde bulunan zehir kesesine karşı alerjisi olan insanlarda olmasıdır. Ayrıca bir insanın birden çok arı tarafından ısırılması ile de arı alerjisi ortaya çıkabilir. Yan etkileri arasında alerjisi olan ya da çok defa ısırılmış olan kişilerde şu belirtiler ortaya çıkar:
- Konuşma güçlüğü;
- Şişkinliğin yayılması;
- Solunum problemleri;
- Mide bulantısı;
- İshal;
- Kusma;
- Tansiyon düşüklüğü;
- Yorgunluk;
- Şiddetli kaşıntı;
- Kurdeşen;
- Bayılma;
- Şok.
Arı alerjisi sonucunda ortaya çıkan belirtiler arı tarafından ısırılma sonucunda ilk yarım saat içerisinde belirtiler ortaya çıkmaktadır. Ses kısıklığı yoğun olarak hissedileceği gibi, zehrin kana karışması ile birlikte tansiyon düşüklüğü ve mide bulantısı görülmektedir. Kişilerde yan etkileri arasında boğaz ve dil şişkinliği görülecektir. Bu solunum yollarını etkileyecek olduğundan nefes alma sorunları gelişecektir. Hastanın arı alerjisi olup olmadığını bilmemesi durumunda ve yukarıda yazmış olduğumuz belirtilerin ortaya çıkması ile birlikte vakit kaybetmeden bir sağlık kurumuna giderek hastanın hayati tehlikesi olacağından müdahale edilmesi gerekmektedir.
Arı Sokması İlk Müdahale
Arı ısırması ile birlikte cilt içerisinde arının bırakmış olduğu iğnenin ilk olarak çıkartılması gerekmektedir. Bu iğnenin içerisinde zehir kesesi bulunmaktadır. Bu nedenle de iğnenin cilt içerisinden çıkartılması sırasında bölgenin sıkılarak çıkartılmaması gerekmektedir. Daha çoğunlukla cımbız gibi bir şeyle tutularak ya da kazınarak çıkartılması iyi olacaktır. Böylelikle zehir içeriye dağılmaz.
İğnenin çıkartılmasının ardından bölgenin temizliği yapılmalıdır. Bol su ve sabun ile bölge yıkanması oluşacak enfeksiyon sorunlarının yok olmasını sağlayacaktır.
Arının ısırdığı yerde keskin bir ağrının ve şişkinliğin oluşacağı gibi çok kısa süre içerisinde bölgede kaşıntı meydana gelecektir. Bu durumda arı tarafından ısırılmış bir kişinin bölgeye buz uygulaması durumunda bu belirtiler azalacaktır.
Bir miktar karbonat ile su karıştırılarak bölgeye lokal bir şekilde sürülmesi her zaman için semptomların şiddetinin azalmasında etkili olacaktır.
Arı Sokması Bitkisel Tedavisi
- 1 tatlı kaşığı aloe vera jeli.
Cilt sağlığına iyi gelen şifalı bitkilerden bir tanesi olan aloe vera bitkisinin yaprakları içerisinde bulunan jel aynı zamanda da kişilerde arı sokmaları durumunda da çok iyi gelecektir. Bunun için 1 tane aloe vera yaprağı kopartılarak yaprak bol su ile yıkanması gerekmektedir. Sonrasında yaprak uzunlamasına ortadan ikiye bölünmeli ve içerisinde olan jel çıkartılmalıdır. Arının ısırması ile birlikte orada kaln iğnenin sıkılmadan çıkartılmasının ardından bölgeyi bol su ve sabun ile temizliğinin yapılmasının sonrasında aloe vera jeli sürülmelidir.
Arı Sokması Tedavisi
Arı sokmasına karşı herhangi bir alerjisi olmayan kişilerin herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmayacak ve iğneyi çıkartmasının ardından birkaç gün içerisinde oluşan belirtiler kendiliğinden geçecektir.
Oluşan belirtiler şayet alerjik reaksiyon oluşması halinde hastanın iyi olması için uygulanacak olan tedavinin ev ortamı içerisinde olmayacağı bilinmelidir. Hastanın en yakın sağlık kurumuna götürülerek burada tedavisinin yapılması ve hastanın şoka girerek hayatını kaybetmemesi müdahale hastanede yapılmalıdır.
Hastaların zehre karşı gelişen alerjisi sırasında belirtiler hızla ortaya çıkacaktır. Nabız düşüklüğü ve tansiyon sorunları oluşması halinde dolaşım sistemi bu durumdan etkilenecektir. Böylesi bir durumda hastaya hastane ortamında solunum desteği ilk olarak sağlanmasının ardından epineprin enjekte edilmelidir. Hastanın 10 dakika içerisinde hayati fonksiyonlarında iyileşme olması beklenmektedir. Şayet iyileşme belirtileri olmuyor ve yanıt vermemesi halinde epineprin iğnesi ikinci kez verilmesi gerekmektedir. Bunun dışında alerjik reaksiyonlar için hastaya doktor tarafından steroid tedavisinin de yapılması gerekmektedir.