Arı ve Böcek Sokmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Arı sokması durumunda alerjisi olan kişilerde birkaç saat içerisinde reaksiyon belirtileri ortaya çıkacaktır. Bu durumda hastaya yapılacak ilk müdahale bilgileri.
Arı Sokması
Arı sokması bazı kişilerde alerjik reaksiyonların gelişmesine ve bunun sonucunda da arının soktuğu kişinin hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Bazı insanlarda arı sokması sonucunda şişkinlik, ağrı, kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkar ve bir süre sonra bu belirtiler herhangi bir müdahale yapılmadan kendiliğinden geçecektir. Fakat hastalarda arı sokması sonucunda arının ısırması ile birlikte salgılayacak olduğu salgıya alerjisi olan kişilerin ciddi semptomlarının gelişmesine neden olacaktır. Bu durumda hastaya ilk müdahale yapılması ve hastaların müdahale sonrasında en yakın sağlık kurumuna sevki başarılı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Arı sokmaları daha çok yaz aylarında insanların yaşadığı sorunlardan bir tanesi olmaktadır. Alerjisi olmayan kişileri sokması durumunda kişilerde şişlik ve kaşıntı gibi belirtiler 24 saat içerisinde kendiliğinden geçecektir. Fakat arı sokmasına karşı alerjisi olan kişilerde ise şu belirtiler ortaya çıkar:
- Ağrı;
- Şişkinlik;
- Kurdeşen;
- Nefes sorunları;
- Baş dönmesi;
- Dilde şişme;
- Boğazda şişme;
- Ses kısıklığı;
- Anaflaksi;
- Anjiödem;
- Şok.
Yukarıda yazmış olduğumuz belirtiler 1 ya da 2 saat içerisinde ortaya çıkmaya başlayacaktır. Hastanın hayatını kaybetmesine neden olacağı için kişiye müdahale yapılması hayatının kurtulmasını sağlayacaktır. Özellikle de dilde şişme ve nefes darlığının gelişimi ile birlikte kişilerde zehrin kan dolaşımına ulaşması sonucunda dolaşım sorunları da ortaya çıkar. Kalp çarpıntısı ve yorgunluk oluşacaktır. Arı sokması sonucunda alerji gelişmesi daha çoğunlukta erkeklerde ve 50 yaş üzerinde meydana gelir.
Arı Sokması İlk Yardım
Arı insanları ısırması ile birlikte iğnesini cilt içerisinde bırakacaktır. Tedavisinde ilk müdahale yapılırken öncelikle bu iğnenin cilt içerisinden çıkartılmasının gerektiği unutulmamalıdır. Tıbbi bilgisi olmayan kişiler ilk müdahaleyi yapacakları zaman iğneyi çıkartırken kesinlikle bölgeyi sıkarak iğnenin cilt içerisinden çıkarmaya çalışmamalıdır. İğnenin içerisinde arının zehri bulunmaktadır. Bu nedenle de sıkılması sonucunda iğne içerisinde ki zehir kesesi patlayacak ve zehir cilde yayılacaktır.
Yapılacak alerji testi sonucunda böcek ve arı sokmalarına karşı alerjisi olduğu tanısı konulan kişilerin adrenalin oto enjektörünü özellikle de yaz mevsiminde yanlarında taşıması ve arı ısırmaları karşısında bir an önce yapmaları gerekmektedir.
Arı sokulması durumunda arının ısırdığı bölgenin ilk olarak iğnenin çıkartılmadan önce bölgenin temizliğinin ve hijyeninin yapılması gerekmektedir. Bunun için yara yerinin sabun ve su ile temizliği yapılmalıdır. Daha sonradan arının ısırması ile birlikte cilt içerisinde kalan iğnesinin cımbız ile birlikte çıkartılması gerekmektedir. Bölgede çok kısa süre içerisinde şişme ve ağrı meydana gelecektir. Bu durumda kişinin arı tarafından ısırılan bölgesinin üzerine soğuk uygulaması buz koyarak şişliğin ve ağrının azalmasını sağlaması gerekmektedir.
Hastaya daha önceden alerji testi yapılmaması ve böcek ya da arı sokmalarına karşı herhangi bir alerjisinin olup olmadığı bilinmiyorsa hastanın dikkatle incelenmesi gerekmektedir. Çünkü bir hastanın arının sokmasına alerjisi olması durumunda alerjik reaksiyon belirtileri birkaç saat içerisinde ortaya çıkacaktır.
Özellikle gözlerde kaşınma olması, kuru öksürük gelişmesi, kurdeşen oluşması gibi durumlar sonucunda hastanın en yakın acil servise götürülmesi gerekmektedir. Bazı kişilerde gelişecek olan bu belirtiler birkaç saat içerisinde meydana gelmeyecek ve birkaç gün sonrasında da ortaya çıkabilir. Bu nedenle de hastanın gözlem altında kalması alerjisi olmadığı bilinmiyorsa çok önemlidir.
Arı Sokması Hastanede İlk Yardım
Böcek ya da arı ısırmalarına karşı alerjisi olan kişilerin semptomları gelişmesi ile birlikte en yakın sağlık kurumuna giderek mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde ilk yardımın hastanede yapılması gerekmektedir. Hastanede yapılacak ilk yardım sırasında tıbbi malzemeler ile bölgenin temizliği yapılacaktır. İğne hala cilt içerisinde olması durumunda sağlık personelleri tarafından iğne bulunduğu bölgeden dikkatli bir şekilde sıkılmadan çıkartılır. Tansiyon düşmesi, nefes sorunları ve nabız düşüklüğü olması durumunda hastaya sağlık kurumu içerisinde uygun olan antihistaminikler iğnesi yapılmalıdır.
Kişilerde kaşıntı ve şişme yoğun olacağı için kortikosteroidler iğnelerinde enjekte edilmesi gerekmektedir. Hastaya rahat nefes alabilmesi için oksijen tedavisi uygulanacaktır.
Alerjik reaksiyonlar içerisinde şok gelişimi söz konusu olabilir. Bu durumda hastaya hastane ortamında hayata tekrardan dönmesi için mutlaka epinefrin oto-enjektörü iğnesi yapılması gerekmektedir. Şok gelişimi ile birlikte hastane ortamında doktor tarafından uygulanan epinefrin oto-enjektörü ile şok belirtileri geçmemesi durumunda hastaya aynı iğneden 10 dakika sonrasında ikincisi yapılacaktır. Hastanın hayata döndürülmesinin ardından 24 saat içerisinde ikinci bir şok geçirme ihtimaline karşı hastanın 24 saat boyunca sağlık kurumunda gözetim altında olması gerekmektedir.