Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Akrep Sokması Belirtileri ve İlk Müdahale Nasıl Yapılır?

Daha çok yaz mevsimlerinde kırsal bölgelerde ortaya çıkan akrep sokmaları ile birlikte kişilerde semptomların gelişmesi ile birlikte şok gibi ciddi sorunlara karşı yapılacak ilk müdahale.

Akrep Sokması

Akrep Sokması

Binlerce akrep türü bulunmaktadır. Bunların içerisinde zehirli olan akrep türleri insanları sokması sonucunda insanlar ölüm tehlikesi yaşamaktadır. İnsanların sarı ya da siyah akrep tarafından sokulması ile birlikte akrebin zehrini vücuda salgılaması ile birlikte belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca zehrine karşı bir takım alerjik reaksiyonların da oluşması görülmektedir. Akrep sokmaları karşısında kişilerin bir an önce ilk müdahalesinin yapılması gerekmektedir. Özellikle de akrep sokmaları sonucunda küçük çocuklar, kalp hastaları ya da akciğer hastaları olanların gösterecek olduğu direnç az olacağı için hayati tehlikesinin olması görülmektedir.

Akrep sokmaları karşısında kişilerin vücutlarında bulunan hücrelerde ölme meydana gelecektir. Isırılma sonrasında 15 dakika içerisinde ağrının çok şiddetli boyutlara geleceği bilinmektedir. Kişilerde vücut sıcaklığında artış olacaktır.

Daha çoğunlukla sıcak havalarda ortaya çıkacak olan bu hayvanların ısırması sonucunda kişilerde zehirlenme belirtileri oluşması müdahale edilmemesi durumunda hastanın hayatına sebep olacak durumlar oluşmasına neden olur.

Akrep Sokması Belirtileri

Zehirli bir akrep tarafından sokulan ya da akrep zehrine karşı alerjisi bulunan kişilerin zehrin kana karışması ile birlikte ortaya birçok komplikasyon çıkacaktır. Kalp hastalarında daha çoğunlukla dolaşım etkilenecek olduğu için kalp yetmezliği meydana gelir. Akciğer ve nefes sıkıntıları yaşamakta olan kişilerde hızla akciğer ödemi meydana gelir. Bunların sonucunda da ilk müdahale yapılmaması durumunda şok oluşması görülecektir. Ayrıca akrep sokması sonucunda kişilerde şu belirtiler de ortaya çıkacaktır:

  • Isırılan bölgede keskin bir ağrı;
  • Şiddetli yanma;
  • Şişme;
  • Sokulan bölgede karıncalanma hissi ve sonrasında uyuşma;
  • İstem dışı kas hareketleri;
  • Ağızdan köpük gelmesi;
  • Soğuk soğuk terleme;
  • Kas seğirmeleri;
  • Mide bulantısının ardından kusma;
  • Yüksek kan basıncı;
  • Düşük kan basıncı;
  • Kalp atışında hızlanma;
  • Sinirli ruh hali;
  • Nefes darlığı;
  • Huzursuzluk;
  • İdrar tutamama;
  • Şok.

Kişilerde sokulma sonrasında zehirli ya da zehirli olmayan bir akrep tarafından ısırılması sonucunda yukarıda ki belirtilerin ortaya çıkması ile birlikte kişinin semptomları çok hızla gelişecektir. Bu durum karşısında bir hastanın olay yerinde ilk müdahalesinin yakınları tarafından yapılması gerekmektedir. Daha sonrasında ise hastanın en yakın sağlık kuruluşuna götürülerek, sağlık personelleri tarafından ilk müdahalenin yapılması gerekmektedir.

Akrep Sokması İlk Müdahale

Akrep sokması durumunda kişilere yapılacak ilk müdahale ile birlikte kişinin vücuduna salgılamış olduğu zehrin vücuttan akıtılması gerekmektedir. Ama bunu yapmak için ilk olarak bölgenin temizliğinin yapılması, hijyeninin sağlanması gerekmektedir. Bunun için ısırılan bölge geniş bir şekilde sabunla yıkanmalıdır. Sonrasında ise iyi gelecek olan ilk müdahale şu şekilde yapılmalıdır:

  • Yarayı kesmek ve kanın akıtılması;
  • Isırılan bölgeye masaj yaparak zehrin akması gerekmektedir;
  • Yara bölgesine amonyak sürülmeli;
  • Turnike yapılmalıdır.

Isırmış oldukları bölgenin her zaman için kalp seviyesinin üstünde tutulması gerekmektedir. Bu sayede akrep tarafından vücuda sokma karşısında verilen zehir kana karışarak yayılması oldukça yavaşlayacaktır. Fakat kişilerin kolunun ya da elinin akrep tarafından sokulması durumunda el ve kolun kalp seviyesinin daha altında tutulacağı gibi asla hareket ettirilmemesi gerekmektedir.

Akrep tarafından sokulması sonucunda bir kişinin çok şiddetli ağrısı oluşacaktır. Bu ağrılar kişinin hareket etmesinde zorluk olmasına ve uzun sürecek bir ağrı yaşanmasına neden olacaktır. Bu nedenle de hastaların akrep sokmaları karşısında asetaminofen ya da ibuprofen tarzında olan ağrı kesiciler alabilir.

Fakat ağrı kesici alacak olan kişilerin içeriği opiat olan ilaçları kullanması asla uygun olmayacaktır.

Akrep Sokması Hastanede Müdahale

İlk yardım kişilerin kendi başına ya da bir yakını tarafından kısa süre içerisinde gerçekleşmemesi durumunda hastaların sağlık kurumu tarafında yapılacak olan ilk müdahalede ilk olarak yukarıda yazmış olduğumuz uygulamalar yapılacaktır. Bazı kişilerde hem alerjik reaksiyonlarının olması ya da zehrin şiddetli olması sonucunda kişilerde yaşanacak olan belirtilerin çok şiddetli olduğu görülecektir. Hayati tehlikesi ortaya çıkacak olduğundan kişinin anafilaksi gelişiminin engellenmesi için özel serumların hastaya uygulanması gerekmektedir. Kişilerde şok gelişimi olması durumunda adrenalin enjekte edilecektir.

Hastalarda zehirlenme oluşması ile birlikte ilk 12 ile 48 saat içerisinde ani ölümler gerçekleşecektir. Hastalarda meydana gelen kalp ritminde hızlanma olması durumunda ve akciğer oluşması ile birlikte bunlara hastane ortamında ilk müdahalenin gerçekleşmesi gerekmektedir.

Daha çoğunlukla 10 yaşın altında olan çocuklarda ve 65 yaş üzerinde olan yetişkinlerde ciddi oranda toksik etkisi olacağından bu hastalarda hayatını kaybetme ihtimalleri daha yoğun olacaktır. Bu nedenle de toksik etkisini azaltmak için hastane içerisinde 24 saat boyunca gözetim altında kalması uygun olacaktır. hastane ortamında akrep sokan kişiye mutlaka tetanos aşısı yapılmalıdır.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle