Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Ağız Kenarlarında Egzama Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Ağız kenarında meydana gelen egzama sorununda önemli olan öncelikli olarak uzman hekime başvurulmasıdır. Bu sayede gerekli olan tedbirlerin hepsi alınır.

Ağız Kenarında Egzama

Dudaklar ve ağız bölgesinin kenarları oldukça hassas bir alandır. Bundan dolayı da bu bölgelerde egzama meydana gelmesi oldukça sinir bozucu bir hal alabilir. Özellikle insanların yüzüne bakıldığı zamanda rahatsız edici bir görüntü meydana gelir. Ağız kenarları kısımlarında leke ve beyaza dönüşüm oluşabilir. Bu doğal dudak renginin kaybolmasına neden olur. Bazı durumlarda kabarcıklar ortaya çıkabilir. Gerçekten de tahriş olmuş sinirler sebebiyle cildin altında cilt yapısı bozulur.

Belirtileri

Ağız kenarında meydana gelen sorunun belirtileri arasında;

  • Dudak iltihabı
  • Kızarıklık
  • Kuruluk
  • Ölçekleme ve çatlama
  • Ağız çevresinde kırmızı deri ve parlak kırmızı mukoza

Nedenleri

Dudaklarda varsa herpes olmadığından emin olmak çok önemlidir, eğer küçük kaşıntılı kabarcıklar varsa, bu egzama ile karıştırılabilir. Herpes bir virüs ve zamanla ortadan kalkacak doktorlar size reçete yazabilecekleri anti-viral kremler ile ortadan kaldırılacaktır. Ağız kenarında bulunan egzaman sorunu alerji, vitamin eksikliği, cheilitis veya başka bir doğal durum olarak bilinen bir cilt rahatsızlığından kaynaklı meydana gelebilir. Sorunlu dudaklar gıda, ilaç alerjisi, kirletici maddeler veya kozmetikte bulunanlar gibi belirli maddelere karşı bir alerji olabilir. Bunların işaretlerine dikkatli şekilde incelemek ve sadece alerjiyi tetikleyen şeyleri öğrenmek oldukça önemlidir. Yiyecek, içecek ya da ilaç sorunsa bunların tamamen önlemeniz ve tamamlayıcı bir ilaç için uzman doktora danışmak gerekir.  Ayrıca kozmetikte alerjiyi tetikleyebilecek spesifik maddeler vardır. Kaşıntılı dudaklara neden olan şey kozmetik ürünleriyse kozmetik ürünlerini değiştirmek ve cildin duyarlılığına uyacak bir tane bulmak gerekir. Ek olarak, hava koşullarının alerjiye neden olabileceği zamanlar da vardır. Eğer dudaklarda kaşınmaya neden oluyorsa hijyene çok dikkat etmek gerekir.

Egzamaya neden olan dış etkenler arasında

  • Dudakları sık sık yalama (çok kuru hale gelmesine neden olur)
  • Bazı dudak balsamları ve rujlar gibi kozmetik ürünlerden zararlı kimyasallar
  • Farklı türde yiyecekler (genellikle çok fazla katkı maddesi içeren abur cubur tarzı besinler )
  • Bazı ağız bakım ürünleri ( florür kullanan ağız gargaraları ve diş macunları oldukça zararlıdır. )
  • Sık sigara içilmesi
  • Güneşe uzun süre maruz kalmak
  • Egzamada olduğu gibi beslenmede egzama ataklarına neden olabilir. Nelerin tüketilmesi gerektiğine dikkat etmek ve mümkün olduğunca doğal şekilde beslenmek gerekir.  Diyetin egzama sorununa neden olup olmadığını belirlemek için tüm detaylara dikkat edilmelidir.

Teşhisi

Sorunun teşhis edilmesinde uzman doktorun gözle gözlemi en önemli detaydır. Muayene sadece dudakları değil, genel olarak ağız ve deriyi de içermelidir. Yama testi en az dörtte birinin alerjik reaksiyona girmesi sebebiyle yapılır. Test standart serilerin yanı sıra, rujlar, diş macunları ve geçmişten gelenler gibi genişletilmiş serileri de içermelidir.  Photopatch testi de yararlı olabilir. Olumlu tepkilerin önemi dikkate alınmalıdır. Eğer yama testi negatif ise, prick testi, temas ürtikerini gösteren pozitif olabilir.

Tedavisi

Doktorlar sık şekilde Synmethasone ( Betamethasone Dipriopionate ) ve Triamsinolone dâhil olmak üzere steroidler reçete eder. Her ikisi de kremler olarak güçlü steroidlerdir. Rhiniramine SR ve terizine gibi antihistaminikler de reçete edilebilmektedir. Bu tarz ilaçlar steroidlere karşı uzun süreli kullanım için oldukça güvenlidir. Steroidler ince ve bir kerelik olarak ama tekrarlanan kullanım olarak kullanılmalıdır. İlaçların yan etkileri ile alakalı olan tüm detaylar prospektüfünden okunmalı ve beklenmeyen durumlarda mutlaka uzman hekim aranmalıdır. Tedavisi kapsamında evde yapılacak olan uygulamalarda bulunur. Ayrıca kişilerin genel anlamda dikkat etmesi gereken birçok detay vardır.

Tedavisi kapsamında alışkanlıkların kontrol edilmesi de çok önemlidir. Gelecek dönemlerde tekrar etmemesi ve alevlenmemesi açısından kontrollü bir yaşam sürdürmek gerekir. Dudaklar ve ağız kenarlarının iyileşmesi için aşağıda bulunan işlemlerin uygulanması gerekir.

  • Enflamasyonu azaltmak için dudaklara gün içinde ara ara soğuk kompres tedavisi için uygulanmalıdır.
  • Şişliği azaltmak için limon veya elma sirkesi yıkama yapmak önemlidir.
  • Shea yağı ya da dudaklara uygulanabilecek olan uzman tavsiyesi kremler ile nemlendirme yapılmalıdır. Kremler shea yağının düzenli şekilde her gün kullanılması tedavisi açısından gerekli olan bir detaydır.
  • Bunlar sadece geçici çözümler  olduğu için en önemli detay uzman doktorun reçete ettiklerini düzenli kullanmak olduğunu unutmamak gerekir.
  • Egzama içermeyen dudakları temizlemek için, gelecek zamanda da egzama ataklarını önlemek için düzenli olarak düzgün bir kremle nemlendirme yapmak en iyisidir.
  • Tüm ilaçların düzen ve önerilen dozlarda kullanılması fayda sağlar. Aksi takdirde kesinlikle istenilen sonuçlar elde edilmez.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 4 oy, ortalama: 4,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle